Rajčur: Oblíbený salát 90. let. Recept na něj se předává z generaci na generaci

od Šárka Cvrkalová
< 1 minuta čtení
rajcur
Zdroj: Shutterstock

Podle mojí babičky byl tenhle rajčatový salát nejoblíbenější v 90. letech. Tehdy ho ona sama také naučila maminku. A nakonec jsem recept na tento rajčur, jak mu doma říkáme, podědila i já. A podle mě rozhodně stojí za to, aby si ho doma vyzkoušel připravit kdokoli z vás.

Když se dnes řekne rajčatový salát, mnoho lidí si představí spíše rajčata ve sladkokyselém nálevu, možná v kombinaci s cibulí. My doma pod tímto pojmem ale vnímáme pomazánku s rajčaty, vejci, šunkou a několika druhy sýrů.

Majonézový rajčatový salát

Na přípravu rajčatového salátu budete potřebovat 4 vajíčka, 8 masitých rajčat, 3 jarní cibulky, 100 gramů kvalitní šunky v celku, 120 gramů hermelínu, 30 gramů parmazánu, 100 gramů majonézy, sůl, pepř a pažitku.

Recept je určen všem milovníkům krémových salátů, kteří rádi kombinují sýrové chutě se zeleninou a s chutí si dají kvalitní uzeninu. Proto je v naší rodině tolik oblíbený, pochutnávají si na něm úplně všechny generace.

Jednoduchý, ale chutný

V rendlíku přiveďte k varu vodu a dejte do ní vajíčka. Ta vařte ideálně 10 minut. Aby se vám lépe loupala, přidejte do vody lžičku octa a okamžitě po dovaření vajíčka přendejte do misky s ledovou vodou.

Než se vám dovaří vajíčka, rozpůlte rajčata a nakrájejte je na plátky. Dejte zeleninu do mísy, vodu, kterou pustí, slijte stranou.

Vajíčka nakrájejte na plátky, jarní cibulku na kolečka, šunku na drobné kostičky a hermelín na proužky. Parmazán nastrouhejte nahrubo. Všechny suroviny pak dejte do větší mísy, přidejte k nim majonézu a dochuťte je solí a pepřem. Na závěr přimíchejte pažitku.

Salát nechte minimálně dvě hodiny uležet. Potom ho podávejte s pečivem, ideální je na chlebíčky, nebo přímo z mísy k přikusovanému rohlíku. Na jednohubky se kvůli velkým kouskům surovin příliš nehodí.

Zdroj: Autorský článek

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články