Proč do jídelníčku zařadit pomelo. Dodá tělu vitamíny i další cenné látky

od Šárka Blahoňovská
2 minuty čtení
pomelo
pomelo

V jídelníčku spousty lidí chybí naprosto nepostradatelné stopové prvky, vitamíny a další látky, ke kterým se běžně naše tělo nedostane. Často jejich zdrojem bývají různé druhy ovoce a zeleniny exotického původu. Jedním z takových prospěšných kousků je pomelo.

Odkud pomelo pochází?

Pokud bychom šli za zdrojem tohoto neobvyklého citrusu, tak se nakonec ocitneme v jihovýchodní Asii. Pomelo zde roste jako plod stejnojmenného stromu, který plodí dokonce celoročně. Občas se můžeme seznámit i s názvy, jako je například šedok.

Unikátem pomela je fakt, že je největším citrusovým plodem. Dosahuje rozměrů i fotbalového míče a vyznačuje se zelenožlutou barvou v závislosti na úrovni uzrání.

Anatomie pomela a jak chutná

Jak už jednou padlo, tak pomelo je velký citrusový plod. Na pohled je něčím mezi citronem a grepem a podobně také i chutná.

Když pomelo otevřeme, tak najdeme zcela běžnou citrusovou dužinu ukrytou v tlusté, ale poddajné kůrce. Vůní se typicky podobá naprosté většině citrusů, nejvíce citronu.

Pokud ale pomelo ochutnáte, objevíte zajímavou směs chuti grepu a pomeranče, ve které převládá především jemná přírodní hořkost.

Prospěšné látky a prvky

Pomelo je mimo vábivé vůně a svěží chuti především zdrojem spousty důležitých prvků a látek.

Jako první důležitou věc je potřeba zmínit látku jménem furanokumarin. Tato látka se dá zcela běžně najít v exotických plodech hořké a trpké chuti. Typicky v grepu, liči, a především v pomelu.

Tato látka má schopnost pozitivně ovlivňovat produkci některých hormonů v těle a zlepšovat regenerační schopnosti.

Zároveň se můžete dočíst, že je u této látky riziko předávkování. Je to pravda, ale museli byste sníst nespočet kilogramů pomela.

Po této typické látce nám pak pomelo nabízí celé spektrum stopových prvků. V čele se můžeme bavit například o sodíku, manganu, draslíku či železu.

Tyto prvky celkově pomáhají kvalitnímu vyživování kostí a kloubů a zároveň zlepšují kvalitu nehtů, zubů i kůže.

Samozřejmostí u takového plodu jako pomelo je také obsah vitamínu C. Ke všem těmto výhodám přičtěte fakt, že pomelo napomáhá odbourávání cholesterolu a má minimální energetickou hodnotu, a vzejde vám ideální ovoce na večery i do diety.

Autor: Nikol Kolomazníková


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články