Připravte si doma hustou horkou čokoládu. Nepleťte si ji s kakaem, důležitá je kvalita ingrediencí

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
horka cokolada
Zdroj: Shutterstock

Horká čokoláda je oblíbená především u dětí, v zimním období ji ale mnohdy po návratu z chladné zimy do tepla domova ocení i dospělí. Zvlášť kolem Vánoc je hustý tmavý nápoj něčím, co dokáže velmi zpříjemnit večer. Nepleťte si ale s horkou čokoládou obyčejné kakao.

Mnoho lidí si připraví kakaový nápoj a mylně mu říká horká čokoláda. Přitom jde jen o prášek zalitý ohřátým mlékem. Horká čokoláda musí být hustý, skoro až krémový nápoj, který se dá jíst i lžící. Zdobí se obvykle šlehačkou a skořicí a skvěle se hodí k vánočnímu cukroví.

Připravit si ji doma vlastně není až taková věda, vyžaduje to ale podle serveru Savory Experiments trochu času a píle. To vše se vám ale vrátí v dokonalém požitku, který si pak užijete. Připravte si horkou čokoládu doma i vy a zpříjemněte si chladné zimní večery.

Záleží na kvalitě

Na dvě porce horké čokolády budete potřebovat 500 mililitrů plnotučného mléka, 100 gramů čokolády s obsahem kakaa minimálně 70 %, skořici a třtinový nebo vanilkový cukr. Je důležité vnímat kvalitu ingrediencí.

Pokud byste zvolili jiné mléko než plnotučné, nebyla by nikdy čokoláda tak jemná a zároveň hustá. Jedině hořká kvalitní čokoláda pak dokáže vytvořit skvělou chuť nápoje, který by z obyčejnější čokolády nikdy nebyl takový. Vanilkový cukr pak dodá čokoládě vánoční nádech.

V hrnci nejprve smíchejte 3 lžíce mléka, cukr, nalámanou čokoládu a skořici. Směs pomalu zahřívejte, aby se čokoláda rozpustila a vznikla sladká hmota. Pak postupně přidávejte mléko. Je důležité ho přilévat pomalu a za stálého míchání, aby byla čokoláda krásně hustá.

Nakonec podávejte čokoládu v menším hrnečku, dozdobte ji skořicí a šlehačkou a na talířek k ní přidejte třeba dva tři kousky cukroví. Takto připraveným nápojem potěšíte jak děti, tak i svého dospělého partnera. Čokoládu si vychutnejte ještě horkou.

Sypká směs jako dárek

Někdy člověk nemá tolik času, aby si takto kvalitní horkou čokoládu připravil. Přesto ale nechce pít obyčejné kakao. Své přátele tak jistě potěšíte, když jim jako dárek dáte sypkou směs, která se po zalití horkou vodou změní v čokoládu. Nebude sice nikdy tak hustá jako ta z roztavené čokolády, chuťově je ale vynikající.

Sypkou směs připravíte velmi snadno. Podle serveru An Oregon Cottage stačí jen smíchat sušené mléko, holandské kakao, cukr a špetku soli.

Takto připravenou směs pak stačí jen zalít horkou vodou a horká čokoláda je na světě. Připravte sypkou směs přátelům do ozdobných dóziček a přidejte k ní třeba pár kousků cukroví, na Vánoce je tímto darem rozhodně potěšíte.

Zdroj: Smart School House, Savory Experiments, An Oregon Cottage, Adventures of Mel

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články