Nakládaný zázvor: Hodí se k sushi i smaženým nudlím. Příprava doma vyjde na pár korun

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Zazvor
Zdroj: Shutterstock

Někteří lidé ho nemohou ani cítit, jiní ho milují. Zázvor se v české kuchyni používá opravdu hodně. Je vynikající přísadou do čaje, sušený se ale užívá i při přípravě omáček. Milovníci sushi pak jistě znají ten růžový nakládaný, který nesmí k asijské lahůdce chybět.

Zázvor obsahuje velké množství vitamínů, především pak C, A, B1 a B2. Zároveň je zdrojem aminokyselin a stopových prvků, jako jsou fosfor, hořčík, sodík, draslík, zinek a železo.

Zázvor prokazatelně snižuje cholesterol, urychluje metabolismus a pomáhá eliminovat toxiny, zmírňuje chronickou únavu a zvyšuje vytrvalost. Kromě toho ale server Healthline uvádí také to, že zázvor zpomaluje fyzické stárnutí a má příznivý vliv na funkci mozku.

Čerstvý i sušený zázvor se používá k léčbě mnoha onemocnění. Článek na webu Cleveland Clinic jako příklad uvádí nachlazení, rýmu, bolesti hlavy, nízký tlak, vředy a kožní vyrážku nebo průjem.

Nakládaný zázvor k asijským jídlům

Pokud patříte mezi milovníky zázvoru, jistě si ho neodepřete při konzumaci asijských receptů. Typicky se podává k sushi, hodí se ale také ke smaženým nudlím nebo grilovanému masu.

V obchodě se dá koupit poměrně běžně, jeho ceny by vás ale někdy mohly odradit. Proto je výhodnější si nakládaný zázvor připravit za pár korun doma. Není na tom vlastně nic složitého a výrazně tím ušetříte. Navíc si na podomácku vyrobeném pokrmu pochutnáte více než na tom kupovaném.

Recept na nakládaný zázvor

Na nakládaný zázvor budete potřebovat čerstvý zázvor, rýžový ocet, cukr, červenou řepu a vodu. Nejprve ve vodě povařte červenou řepu. Tu poté můžete využít v jiných pokrmech, potřebovat dále budete pouze narůžovělou vodu.

Právě ta dodává nakládanému zázvoru jeho barvu. Zázvor si očistěte a nakrájejte na velmi tenké plátky. Vložte je do kastrolu s vařící vodou a zhruba minutu povařte. Zázvor by měl změknout, zároveň ale zůstat křupavý.

Rýžový ocet svařte s cukrem, smíchejte s řepným odvarem a nalijte na zázvor. Celou směs pak nechte zchladnout a uchovávejte ji v uzavíratelné sklenici. Takto připravený zázvor vydrží v lednici i šest měsíců.

Zdroj: All Recipes, Cleveland Clinic, Healthline

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články