Mražení vajec není třeba se bát. Snadno se připravují i po vyndání z mrazáku

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
mrazena vajicka
Zdroj: Shutterstock

Celá řada potravin se dá zamrazit. Obvykle je to z toho důvodu, že nechceme, aby se nám zkazily, a potřebujeme, aby déle vydržely. Ačkoli u vajíček se to obvykle nedělá, i ta se dají zamrazit. Mnoho lidí se toho poměrně zbytečně obává.


Především lidé, kteří doma chovají slepice, se jednou za čas dostanou do bodu, kdy jejich chov snáší vajíček až přespříliš. V takovém okamžiku pak nevíte, co s vajíčky dělat.

Ačkoli v lednici vydrží poměrně dlouho, jednou se také zkazí, a to je škoda. Proto se i vajíčka dají zamrazit, aby zůstala na horší časy.

Několik způsobů mražení

Vajíčka se zamrazují ideálně syrová, celá i se skořápkou. Když potom rozmrzají, podle serveru Salt in my Cofee se jim nic nemůže stát. Následně se dají použít jak k uvaření natvrdo, tak i například k rozbití na míchaná vejce.

Druhým způsobem je vejce rozbít ještě před zamražením a nalít ho do silikonových formiček běžně používaných na led. V těch se dá dokonce oddělit žloutek od bílku. Rozmrazit pak můžete skutečně jen tu část, kterou potřebujete. Navíc díky tomu ušetříte místo, protože celá vajíčka ho mohou v mrazáku zabrat až příliš.

Posledním způsobem je vajíčko uvařit a teprve potom ho zamrazit. To se ale podle Healing Harvest příliš nedoporučuje, protože bývá po rozmrazení podivně gumové.

Snadná příprava i po rozmrazení

Pokud máte chuť na volské voko, stačí vajíčko vcelku vyndat z mrazáku a počkat si, až rozmrzne. Pokud chcete míchaná vajíčka, jednoduše vyklepněte část zmražených vajíček z formičky na led přímo do pánve, není třeba na rozmrazování čekat.

Díky mražení vajíček ale můžete také připravit dětem malé překvapení. Vyndejte z mrazáku syrové vajíčko ve skořápce a to rovnou oloupejte. Mražené syrové vejce pak nakrájejte na kolečka a dejte opéct na pánvičku. Vznikne vám tím pádem několik roztomilých malých volských vok.

Takto připravené vajíčko děti rozhodně ocení. Vhodné je tento postup zvolit také při zdobení svátečních chlebíčků.

Mražení vajíček rozhodně není nic, čeho by se člověk měl být. Jídlo tím výrazně na hodnotě neztrácí a způsobů, jak potom vejce využít, je rozhodně mnoho.

Zdroj: Schneider Peeps, Healing Harvest, Salt in my Cofee

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články