Moumelich: Kdysi obřadní, dnes zapomenuté sváteční jídlo

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
moumelich
Zdroj: Shutterstock

Pokud patříte k milovníkům české kuchyně a máte rádi sladké, pravděpodobně používáte mák doma pravidelně. U nás se totiž dává do buchet nebo obecně využívá při přípravě sladkých pokrmů velmi často. Šišky s mákem jsou klasika, už jste ale někdy slyšeli o jídle s názvem moumelich?

Moumelich je pokrm spojovaný s Vánoci. V díle Česká strava lidová se o píše, že připomíná například vánoční ukrajinský pokrm zvaný kuťja. Kdysi šlo údajně o jídlo obřadní. Dnes nejspíš doma omáčku z mléka a máku dělá málokdo, vy si ji ale rozhodně můžete podle našeho receptu vyzkoušet.

Moumelich kombinuje chuť máku, mléka a medu. Tato směs se přelévá přes drožďové knedlíky. Jde tak o velmi syté sladké jídlo, které se skvěle hodí jako hlavní chod oběda, popřípadě jako teplá večeře. Chcete si ho doma udělat i vy? Není na tom nic náročného.

Recept na knedlíky

Základem moumelichu jsou domácí knedlíky. Na jejich přípravu budete potřebovat 15 gramů droždí, 250 mililitrů vlažného mléka, lžičku krupicového cukru, 450 gramů polohrubé mouky, sůl, 2 žloutky a hladkou mouku na pomoučení.

Droždí nejprve rozdrobte do půl decilitru vlažného mléka a oslaďte. Vše smíchejte s jednou lžící mouky a nechte vzejít kvásek. To by mělo trvat zhruba 10 minut. Mouku prosejte do mísy, ve zbylém mléce rozmíchejte žloutky a vše spojte dohromady. Pak přidejte kvásek.

Hladké těsto pak nechte pod utěrkou na teplejším místě kynout. Zhruba za hodinu se na něm začnou dělat puchýřky, což je známka toho, že máte hotovo. V této fázi přípravy se můžete vrhnout na omáčku.

Recept na omáčku

Na přípravu omáčky budete potřebovat 300 gramů mletého máku, 3 hřebíčky, litr mléka, 2 lžíce medu, lžičku skořice, sůl, 60 gramů strouhaného perníku a 100 gramů másla. Mák s hřebíčky uvařte v mléce doměkka. Hřebíčky dejte stranou, mák oslaďte a dochuťte skořicí a medem.

Vznikne vám řidší omáčka, kterou zahustíte nastrouhaným perníkem. Pak z připraveného vykynutého těsta připravte několik kuliček, které vařte v osolené vodě zhruba 6–8 minut.

Hotové knedlíky rozdělte na talíře, propíchněte vidličkou, aby je unikající pára nepotrhala, a přelívejte omáčkou a rozehřátým máslem.

Zdroj: Česká strava lidová, Česká televize, Top recepty

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články