V němčině se mu říká wurstsalat. Mnoho lidí si proto představí, že se dělá z buřtů. Německý masový salát má ale obvykle jako základ spíš nějaký ten měkký salám. A ačkoli jeho složení je naprosto jednoduché a jeden by řekl skoro až obyčejné, pochutnáte si na něm.
Krémový masový salát s nakládanými okurkami je pro Němce typický. Proč si ho ale nevyzkoušet také u nás? Na přípravu je velmi snadný a skvěle se hodí na chlebíčky či jednohubky.
V každé zemi trochu jiný
Salám, který použijete, má samozřejmě na výslednou chuť salátu velký vliv. Proto bývá v každé zemi trochu jiný, vždy se totiž používá to, co je dostupné. Například v USA je to podle serveru Recipes from Europe nejčastěji mortadella.
U nás to bude ve většině případů jemný salám nebo salám točený. Toho si připravte 300 gramů. Dále budete potřebovat 1 velkou cibuli, 4 středně velké nakládané okurky, 4 lžíce octa, 4 lžíce oleje, špetku soli a trochu mletého pepře.
Maso musí být vidět
Ocet a olej nejprve smíchejte v hrníčku a dochuťte ho solí a pepřem. Vznikne vám tak jakási velmi jednoduchá zálivka. Salám nastrouhejte na struhadle nahrubo.
Maso se nikdy nekrájí najemno, v salátu musí být velké kusy salámu vidět. Přihoďte k nim okurku nakrájenou na drobné kostičky a najemno pokrájenou cibuli, vše pak zalijte zálivkou.
Nakonec už stačí jen salát naservírovat na chlebíčky. Obvykle se ničím nezdobí, aby vynikla výrazná barva salámu společně s okurkovou mozaikou.
Zdroj: Quick German Recipes, Maková panenka, Recipes from Europe
Autor: Šárka Cvrkalová