Mačanka: Uvařte si polévku ze severovýchodního Slovenska. Za 30 minut máte hotovo

od Šárka Cvrkalová
< 1 minuta čtení
Macanka
Zdroj: Shutterstock

Mačanka je staré lidové jídlo ze severovýchodního Slovenska. Někdy se jí říká také kysel. Tradičně patří ke štědrovečernímu menu, udělat si ji ale můžete prakticky kdykoli. Je chutná, zdravá a skvěle vás zasytí.

Dá se připravit s masem, ale i bez něj. Jelikož houbová sezóna už před časem začala, je teď ideální čas si tuto polévku doma připravit a potěšit s ní celou rodinu.

Za 30 minut hotovo

Příprava pokrmu vám nezabere více než 30 minut. Budete potřebovat půl litru šťávy z kysaného zelí, hrst sušených nebo čerstvých hub, 5 stroužků česneku, bobkový list, nové koření, pepř, sůl a 3 lžičky hladké mouky.

Z těchto surovin uvaříte jídlo zhruba pro 4 až 5 lidí. Pokud chcete připravit polévku s masem, budete potřebovat slaninu nebo kousek uzeného. Pokud naopak potřebujete jídlo udělat bez lepku, místo mouky si připravte solamyl.

Zdravé jídlo s vysokým obsahem vitamínu C

Polévka je nejen chutná a sytá, ale díky šťávě z kysaného zelí také velmi zdravá. Ta totiž obsahuje vysoké množství vitamínu C. Příprava jídla je navíc opravdu snadná.

Pokud máte sušené houby, namočte je do studené vody na 10 minut, aby změkly. Šťávu ze zelí dejte vařit společně s novým kořením, bobkovým listem, pepřem a prolisovaným česnekem. Pak do ní přidejte houby.

Mezitím si na pánvi osmahněte na kostičky nakrájenou slaninu nebo uzené, kterým potom jídlo dozdobíte. Z mouky připravte jíšku, tou na závěr polévku zahustěte. Podává se ideálně s chlebem nebo jiným čerstvým pečivem.

Zdroj: Top recepty, Ženy v městě, Prešovský samosprávný kraj

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články