Křen má velmi typickou, silnou a lehce pálivou chuť. Používá se často k dochucení masa nebo jako příloha k masovým jídlům. Většina z nás si ale jistě vzpomene také na křenovou omáčku, kterou nám občas dělaly kuchařky ve školní jídelně.
Kdy jste měli křenovou omáčku naposledy? Pokud si ji chcete po letech udělat i doma a zavzpomínat si na školní jídelnu, není to vlastně žádný problém. Recept na křenovou omáčku je velmi snadný a s masem a knedlíkem si na ní pochutnají nejen pánové.
Staročeská křenová omáčka
Křenová omáčka se v naší zemi dělá už opravdu dlouho. Recept se za celé roky příliš nezměnil, pouze se dnes místo s brambory podává obvykle s knedlíky. Připravte si pokrm doma i vy a udělejte si oběd, na který dlouho nezapomenete.
Na přípravu křenové omáčky budete potřebovat čtvrt litru silného hovězího vývaru, půl litru sladké husté smetany, 3 lžíce hladké mouky, nastrouhaný křen, dva žloutky, sůl a podle chuti cukr a ocet. Pak samozřejmě jako přílohu knedlík a k tomu nějaký pěkný kousek hovězího masa.
Vývar nejprve přiveďte k varu a přidejte do něj polovinu smetany rozmíchané s hladkou moukou. Potom ho osolte a přidejte jednu polévkovou lžíci nastrouhaného křenu. Po dvaceti minutách vaření rozmíchejte ve zbylé smetaně dva žloutky a vše zamíchejte do omáčky. Pak přidejte další lžíci nastrouhaného křenu, omáčku osolte a podle chuti přidejte cukr nebo ocet.
Není omáčka jako omáčka
Pro českou kuchyni je typická tato verze křenové omáčky, když se ale budete názvem jídla ohánět v cizině, nejspíš vás pochopí úplně jinak. Například v Polsku jde totiž o jakýsi dip, který se podává k masu místo tatarky.
Na jeho přípravu potřebujete křen, smetanu, vařená vejce, sůl a pepř. Vajíčka nakrájíte nadrobno a všechny suroviny pak jen smícháte. Do omáčky můžete namáčet maso nebo si ji dát třeba i ke krajíci chleba.
V Rakousku je pak zase pod pojmem křenové omáčky vnímán salát z nastrouhaných jablek a křenu, který se jí společně s hlavním chodem a skvěle se hodí k masu, ale třeba také ke grilované zelenině.
Zdroj: Labužník, Polish Foodies, Combine Good Flavors
Autor: Šárka Cvrkalová