Konjakové nudle či těstoviny jsou stále oblíbenější součástí stravy. Často se jedí při ketodietě, v dnešní době už se ale zařazují na jídelníček i mimo ni. Těstoviny jsou zdravé a občas by si je měl dát každý. Mají ale také nějaké nevýhody?
Konjak je asijská rostlina, která připomíná brambory. Už v pradávných dobách se využívala v čínské medicíně, píše Medical News Today. V posledních letech si jí ale začal všímat také západní svět.
Pomáhá díky vysoké škrobnatosti
Konjakové těstoviny se vyznačují vysokou škrobnatostí. Kromě toho mají vysoký obsah rozpustné vlákniny. A právě v tom spočívají jejich zdravotní přínosy. Těstoviny například regulují pohyb střev a pomáhají tak zdravému trávení člověka.
Mimo to snižují hladinu cholesterolu a stabilizují cukr v krvi, uvádí Healthline. Mnoho lidí je konzumuje především proto, že pomáhají při hubnutí. Vysoké množství vlákniny totiž dokáže člověka na dlouhou dobu zasytit a on pak sníží svůj denní příjem kalorií.
Všeho moc škodí
Ačkoli jsou nudle zdravé, neměli byste je konzumovat denně a zcela jimi nahradit běžnou stravu. Jak uvádí web Vice, konjakové těstoviny neobsahují žádné speciální živiny, vašemu tělu by tak brzy začaly mnohé důležité látky chybět.
Že může být přehnaná konzumace konjakových nudlí nebezpečná, dokazuje i případ módní návrhářky Carol Brodie. Ta si kdysi dala 4 balíčky nudlí za den, jenomže velké množství škrobu na její tělo zapůsobilo negativně a dostalo ji až do nemocnice.
Naštěstí se žena z problémů dostala a bylo jí vysvětleno, že i zdravé jídlo může být nebezpečné, pokud se to s ním přežene. Pokud si ale dáte konjakové nudle jednou nebo dvakrát do týdne, nemělo by se vám po nich stát vůbec nic.
Zdroj: The Wellness Nerd, Healthline, Medical News Today, Vice, Wholesome Yum
Autor: Šárka Cvrkalová