Víte, co jsou galetky? Jedná se o slané křupavé koláče, které mohou mít kruhový nebo čtvercový tvar. Jejich náplní je mnoho, často se dělají šunkové, sýrové, ale také se špenátem. Příprava těchto slaných pochutin je velmi snadná a jde například o skvělou večeři nebo odpolední pohoštění pro hosty.
Základem na přípravu galetek je listové těsto. To si můžete koupit v obchodě, nebo si ho udělat domácí, je na vás, čemu dáte přednost. Potom už si jen vyberte suroviny podle svého uvážení a připravte si lahodný slaný koláč během několika minut.
Recept na galetku s houbami
Galetka se dá udělat na mnoho způsobů. Jednou z těch oblíbených je galetka houbová, na kterou vám nyní představíme recept.
Na její přípravu budete potřebovat 200 gramů pokrájených hub, listové těsto, nastrouhaný sýr (ideálně mozzarella), 3 šalotky nakrájené na klínky, 1 stroužek česneku, 3 lžíce másla, 2 lžíce sójové omáčky, půl lžičky třtinového cukru a čerstvý tymián.
Listové těsto rozdělte na dva obdélníky a dejte je na plech vyložený pečicím papírem. Na pánvi si osmahněte větší kousky cibule s houbami a kořením, směs přidejte na těsto. Nakonec ho zasypte sýrem a zalijte máslem a dejte vše péct na 200 °C na 20 minut.
Se šunkou, sýrem i špenátem
Většina galetek se dělá stejně a jde o opravdu jednoduché jídlo, které můžete přizpůsobit svým chutím. Pokud nemáte rádi houby, vyzkoušejte místo nich na těsto dát cibulku s osmaženou slaninou, nebo třeba kuřecím masem.
Vynikající kombinací je ale také česnek se špenátem a trochou smetany. Kombinovat můžete i chuť tuňáka s olivami, rajčaty a další zeleninou. Je jen na vás, pro kterou verzi se rozhodnete.
A pokud chcete galetku sladkou, nakrájejte na těsto hrušky či jablka, posypte je skořicí a pekanovými ořechy a přelijte medem. Obvykle se sice koláče dělají slané, fantazii se ale přece jenom meze nekladou.
Zdroj: Britney Breaks Bread, It’s not Complicated Recipes, Taste Fully Grace
Autor: Šárka Cvrkalová