Galetky: Slané koláče z listového těsta a tipy na jejich náplně

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Galetky
Zdroj: Shutterstock

Víte, co jsou galetky? Jedná se o slané křupavé koláče, které mohou mít kruhový nebo čtvercový tvar. Jejich náplní je mnoho, často se dělají šunkové, sýrové, ale také se špenátem. Příprava těchto slaných pochutin je velmi snadná a jde například o skvělou večeři nebo odpolední pohoštění pro hosty.

Základem na přípravu galetek je listové těsto. To si můžete koupit v obchodě, nebo si ho udělat domácí, je na vás, čemu dáte přednost. Potom už si jen vyberte suroviny podle svého uvážení a připravte si lahodný slaný koláč během několika minut.

Recept na galetku s houbami

Galetka se dá udělat na mnoho způsobů. Jednou z těch oblíbených je galetka houbová, na kterou vám nyní představíme recept.

Na její přípravu budete potřebovat 200 gramů pokrájených hub, listové těsto, nastrouhaný sýr (ideálně mozzarella), 3 šalotky nakrájené na klínky, 1 stroužek česneku, 3 lžíce másla, 2 lžíce sójové omáčky, půl lžičky třtinového cukru a čerstvý tymián.

Listové těsto rozdělte na dva obdélníky a dejte je na plech vyložený pečicím papírem. Na pánvi si osmahněte větší kousky cibule s houbami a kořením, směs přidejte na těsto. Nakonec ho zasypte sýrem a zalijte máslem a dejte vše péct na 200 °C na 20 minut.

Se šunkou, sýrem i špenátem

Většina galetek se dělá stejně a jde o opravdu jednoduché jídlo, které můžete přizpůsobit svým chutím. Pokud nemáte rádi houby, vyzkoušejte místo nich na těsto dát cibulku s osmaženou slaninou, nebo třeba kuřecím masem.

Vynikající kombinací je ale také česnek se špenátem a trochou smetany. Kombinovat můžete i chuť tuňáka s olivami, rajčaty a další zeleninou. Je jen na vás, pro kterou verzi se rozhodnete.

A pokud chcete galetku sladkou, nakrájejte na těsto hrušky či jablka, posypte je skořicí a pekanovými ořechy a přelijte medem. Obvykle se sice koláče dělají slané, fantazii se ale přece jenom meze nekladou.

Zdroj: Britney Breaks Bread, It’s not Complicated Recipes, Taste Fully Grace

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články