Se švédskou kuchyní si u nás většina lidí spojí masové kuličky se smetanovou omáčkou a brusinkami. Ty se dají dnes už v mnoha obchodech běžně koupit mražené. Málokdo ale ví, že speciální masové kuličky má také Finsko. A od těch švédských se mírně liší.
Na první pohled vypadají jídla velmi podobně. Pokud ale rádi navštěvujete obchodní dům IKEA právě kvůli kuličkám, které zde podávají, a recept je vaším oblíbeným, nejspíš byste rozdíl poznali. Finské kuličky jsou totiž více kořeněné a omáčka k nim je krémovější.
Snadný recept zvládne téměř kdokoli
Pokud si chcete doma připravit finské masové kuličky, můžete se spolehnout, že to zvládnete. Na receptu není nic náročného a poradí si s ním i nezkušení a začínající kuchaři.
Potřebovat budete 500 gramů mletého hovězího masa, kelímek smetany, 3 krajíce chleba namočené v mléce, vajíčko, cibuli, lžičku mleté papriky, lžičku nového koření, sůl, mletý bílý pepř, česnek a olej.
V surovinách je oproti receptu na švédské kuličky zásadní rozdíl. U nich se totiž smetana nevyužívá a chléb se nahrazuje strouhankou. Také se nepoužívá tolik koření, obvykle pouze sůl a pepř. Finské kuličky jsou proto aromatičtější. Po smíchání všech surovin je dejte péct na 20 minut do trouby na 180 °C.
Rozdíl je i v omáčce
Na omáčku k finským masovým kuličkám si připravte 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, půl litru hovězího vývaru, sůl, pepř a smetanu. V případě omáčky na švédské kuličky se ještě přidává citronová šťáva nebo ocet.
Na pánvi si z mouky a másla připravte jíšku. Tu zalijte vývarem, dochuťte solí a pepřem a nechte povařit. Pak přidejte smetanu a míchejte, dokud omáčka nezhoustne. Nakonec s ní přelijte připravené kuličky a jídlo podávejte s hranolky, bramborovou kaší nebo bramborami. Pokrm se obvykle servíruje s brusinkami.
Zdroj: All Recipes, Cooking NY Times, The Kitchn Broad
Autor: Šárka Cvrkalová