Domácí salko: Výrobek z mléka, cukru a smetany, jejž lze různě dochutit. Hodí se třeba do kokosek

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
kondenzovane mleko
Zdroj: Shutterstock

Kondenzované mléko má mnoho využití. Někdo ho miluje například k palačinkám nebo na zmrzlinový pohár, v období Vánoc se ale používá především na výrobu nejednoho druhu cukroví, například kokosek. Kondenzované mléko si navíc nemusíte kupovat, můžete si ho doma připravit sami.

Kondenzované mléko je výrobek z mléka, cukru a smetany, který se připravuje tak, aby zakonzervovaný v plechovkách vydržel i dlouhé měsíce. Jde o táhlou hmotu nažloutlé barvy, která je extrémně sladká a hodí se právě na dochucení různých dezertů nebo při výrobě cukroví.

Kondenzované mléko se dá koupit zhruba za 70 korun, poměrně snadno si ho ale vyrobíte i sami doma. Výhoda je v tom, že si ho můžete dochutit podle sebe, takže si jednoduše připravíte hmotu karamelovou, kakaovou nebo třeba vanilkovou.

Stačí jen 3 suroviny

Na přípravu kondenzovaného mléka budete potřebovat pouze 3 suroviny. Na 150 mililitrů plnotučného mléka si připravte 150 mililitrů smetany a 200 gramů cukru. Vše smíchejte ve větší pánvi a pomalu zahřívejte.

Je potřeba hlídat plamen sporáku, aby nedošlo k příliš rychlému zahřátí, pozor si dejte především na připalování. Vše míchejte zhruba 10 minut, než bude mít hmota konzistenci teplého pudinku. Počítejte s tím, že po vychladnutí ještě trochu zhoustne.

Takto připravené kondenzované mléko můžete nalít do sklenic, ve kterých v lednici vydrží i několik týdnů. Pokud chcete, aby mělo nějakou příchuť, můžete mléko dochutit například přimícháním vanilkového extraktu, karamelového toppingu nebo kakaa.

Nic se nemá přehánět

Z kondenzovaného mléka si pak jednoduše vytvoříte například vánoční kokosky. S hmotou smíchejte kokos, následně z ní vytvarujte kuličky. Doprostřed můžete přidat například kousek ořechu nebo rozinku. Po ztuhnutí můžete toto nepečené cukroví hned konzumovat.

Dalším využitím je poleva na palačinky nebo různé dorty. Pamatujte ale, že nic se nemá přehánět. Kondenzované mléko je velmi sladké a kalorické, takže nejenže by vám po zkonzumování velkého množství mohlo být zle, ale při častějším mlsání bude mít vliv také na vaše dlouhodobé zdraví.

My doma děláme kondenzované mléko pouze před Vánoci, protože je to něco, co k nim jednoduše patří. Během roku se mu ale raději vyhýbáme, abychom mohli v tomto zimním období pořádně sladce zhřešit.

Zdroj: OnlyU

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články