Demikát: Lahodná slovenská polévka, po níž nebude potřeba hlavní chod

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
demikat
Zdroj: Shutterstock

Demikát jsem poprvé ochutnala u kamarádky na Slovensku. Hned jsem se do lahodné polévky zamilovala. Když jsem o ní doma básnila, rodina se mě zeptala, proč si neřeknu o recept a nezkusím ji uvařit i já sama. A já si řekla, že je to vlastně docela dobrý nápad.

Kamarádka mi hned objasnila, že existuje celá řada verzí demikátu, které si člověk doma může připravit, ochotně se se mnou ale podělila o svůj vlastní recept.

Já od té doby tuhle pochoutku poměrně často dělám doma. Pokud si chcete na typické slovenské polévce pochutnat i vy, nebojte, její příprava není nijak složitá.

Kouzlem polévky je to, že je nejen chutná, ale také sytá. Je poměrně hustá a podává se s pečivem a ovčí brynzou. Klidně si ji tak můžete dát k obědu i jen tak samotnou a nemusíte přemýšlet o tom, jaký bude váš další chod.

Dvě možnosti

Na demikát budete potřebovat sádlo, jednu menší cibuli, sladkou mletou papriku, brambory, brynzu, sůl a pepř, bylinky na dochucení a bílý jogurt.

Nejprve si na sádle osmahněte najemno nakrájenou cibulku. Tu potom poprašte paprikou a chvíli nechte společně provonět. Dejte pozor, aby se vám koření nepřipálilo.

Následně vše zalijte vodou a vložte do ní uvařené oloupané brambory nakrájené na kostičky. Vše pak společně vařte asi 15 minut.

V některých případech se uvádí, že je vhodné použít samotnou vodu, ve které jste brambory uvařili. Demikát pak získá typicky bramborovou chuť. My doma používáme spíše vodu, vynikne více chuť papriky. Je ale jen na vás, kterou volbu si vyberete.

Podávejte s brynzou a pečivem

Když máte základ polévky připravený, v troše bramborové vody si rozmíchejte nadrobenou brynzu, kterou pak přidejte do polévky. Následně ještě pokrm osolte, opepřete a přidejte podle chuti nějaké své oblíbené bylinky. Já používám petržel a pažitku.

Demikát se podává s opečeným chlebem nebo krutony, zjemnit ho můžete lžící bílého jogurtu. Polévka je poměrně sytá a díky bramborám se z ní opravdu dostatečně najíte. Pánská část domácnosti nedávno přišla na to, že chutná demikát skvěle také se špetkou pálivé omáčky nebo chilli.

Ty sice do originálního receptu nepatří, jak ale kamarádka ze Slovenska říká, originalitě se meze nekladou. Takže až si uděláte polévku sami doma, třeba přijdete na to, co jí podle vašich chuťových buněk chybí, a vytvoříte si svůj vlastní recept.

Zdroj: autorský článek

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články