Vajíčka jsou zdravá a dají se připravit na mnoho způsobů. I tak ale člověk po čase všechny možnosti vystřídá a začne přemýšlet o nějaké nové. Už jste někdy jedli turecká vajíčka? Pokud ne, rozhodně si je doma vyzkoušejte připravit.
Pokud jste si mysleli, že vajíčka už vás nemůžou ničím překvapit, ta turecká vás vyvedou z omylu.
Jedná se o oblíbenou snídani, která kombinuje sázená vejce s bílým jogurtem a bylinkovým máslem. V Turecku se pokrmu říká cilbir (çılbır).
Netradiční chutě
Vajíčka se dají kombinovat s ledasčím. Napadlo vás ale někdy připravit si slaný pokrm z vajec, který bude chutnat po mátě a citronu? I když se může zdát recept na první pohled velmi netradiční, chutná ve výsledku skvěle.
Na přípravu tureckých vajíček budete potřebovat 2 vejce, plnotučný bílý jogurt, čerstvou mátu, česnek, citronovou šťávu, citronovou kůru, olivový olej, máslo a papriku.
Sázená vejce s citronem
Jogurt dejte do misky, přidejte k němu prolisovaný česnek, citronovou šťávu a citronovou kůru. Nasekejte nadrobno mátu a přidejte ji do směsi. Vše dobře promíchejte.
V hrnci si dejte vařit vodu. Snižte teplotu a rozklepněte do vody opatrně 2 vejce. Vařte je zhruba 3 minuty, aby byl bílek pevný, ale žloutek se při rozkrojení roztekl. Sázená vejce položte na talíř na připravený jogurt.
Vajíčka potom ozdobte olivovým olejem a červenou paprikou. Jídlo můžete podávat s rajčaty nebo čerstvou okurkou. Běžně se k němu konzumuje opečený toust.
Zdroj: The Medditerranean Dish, Middle East Monitor, Slurrp, Food & Wine, Fork & Foliage
Autor: Šárka Cvrkalová