Chilli olej připravíte snadno a rychle. Je zdravý a vydrží vám v lednici i 3 měsíce

od Šárka Cvrkalová
< 1 minuta čtení
Chilli olej
Zdroj: Shutterstock

Chilli olej se hodí do mnoha jídel. Můžete na něm připravovat maso, používat ho do dresinků na saláty, přidávat ho do omáček i polévek. Pokud patříte k milovníkům ostrých chutí, rozhodně byste ho měli mít doma. A my vám poradíme, jak si ho připravit.

Chilli papričky obsahují velké množství vitamínů A a B. Řadí se díky tomu k potravinám, které výrazně podporují náš imunitní systém. Dále jsou bohaté i na vitamin C, kterého ve 100 gramech najdete zhruba 240 % potřebné denní dávky, uvádí Woch.

Domácí chilli olej

Z popisu výše je jasné, že nejde jenom o to, abyste jídlo dochutili, ale také mu dodáte mnoho zdravých látek. I lidé, kteří si na ostré pokrmy příliš nepotrpí, by měli mít chilli olej doma. Dá se používat i v menším množství a jeho ostré účinky tak nepocítíte tak výrazně.

Pokud si chcete chilli olej připravit, není na tom vlastně vůbec nic náročného. Potřebovat budete podle webu Chili Pepper v základu jen dvě suroviny: chilli vločky a olej. Následně pak můžete směs dochutit solí nebo dalším vámi zvoleným kořením.

Vydrží 2 až 3 měsíce

Sušené chilli vločky jednoduše smíchejte s olejem, přidejte k nim sůl, pokud chcete, můžete olej dochutit ještě sušeným česnekem, cibulovým práškem nebo červenou paprikou. Přidat k němu do sklenice můžete i celý tymián nebo stroužky česneku.

Olej pak skladujte v uzavřené skleněné nádobě na chladném a tmavém místě, tedy ideálně v lednici nebo někde ve sklepě. Vydrží vám zhruba 2 až 3 měsíce.

Používat chilli olej můžete prakticky denně, dá se s ním nahradit běžný olej téměř při všech příležitostech, pokud tedy neděláte jídlo sladké. Je jen na vás, jak často a v jakém množství s ním budete jídlo dochucovat.

Zdroj: Healthly Nibbles, Chili Pepper, Red House Spice, Woch

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články