Někomu přijde nápad konzumovat zvířecí varlata nechutný. Na mnoha místech světa je ale tato část zvířat vyhlášenou pochoutkou. Zpracovat se dají na mnoho způsobů a v každé zemi se jedí trochu jinak.
Na Taiwanu jsou oblíbená varlata kohoutí, v Británii se zase konzumují ta z beranů. Nejčastěji se ale ve světě jedí varlata býčí. Pochoutkou jsou například na Filipínách nebo obecně v západní Americe, uvádí Matador Network.
Silná masitá chuť
Mnoho gurmánů popisuje chuť býčích varlat jako silně masitou. Někteří lidé pro srovnání uvádějí, že jim maso připadá podobné kuřecím játrům, jiní je zase srovnali s telecím řízkem, píše Happy Muncher.
Z nutričního hlediska jsou býčí varlata dobrým zdrojem bílkovin a minerálů včetně zinku a železa. Mají však také vysoký obsah cholesterolu a tuku, proto by se měla konzumovat s mírou.
Smažená i nakládaná
Býčí varlata jsou pochoutkou především v západní Americe a v Kanadě. Tam se často podávají obalovaná a smažená. V tomto případě podle serveru Vice připomínají pečenou šunku. Jsou křupavá, uvnitř ale s masitou chutí.
Někteří lidé si ale varlata dopřávají i pečená, nebo dokonce jenom syrová varlata nakládají a jedí je potom tak, jako my jíme například utopence. Ve všech případech je třeba varlata nejprve připravit ke zpracování.
Nejprve z nich odstraníte veškerý přebytečný tuk, blány a kůži. Potom je opláchnete studenou vodou a osušíte. Pak je můžete buď nakrájet na kousky, které budete dále nakládat, vařit nebo smažit, nebo je nechat v celku.
Pro mnoho lidí je nepředstavitelné, že by něco jako býčí varlata měli vzít do úst. V Americe jde ale o jídlo, které se dá běžně sehnat a konzumuje se zde úplně normálně. V tomto případě nejspíš platí přísloví: Jiný kraj, jiný mrav.
Zdroj: Vice, Matador Network, Happy Muncher
Autor: Šárka Cvrkalová