Když se řeknou plněné papriky, většina Čechů si vybaví papriky v omáčce, které se plní směsí z mletého masa a rýže, a podává se k nim většinou knedlík. Plněné papriky na bulharský způsob jsou ale trochu něco jiného a my vás toto skvělé letní jídlo, které dobře vypadá i chutná, naučíme připravovat.
V Bulharsku se jim říká Palneni Chushki. Jde o jídlo, které se v zemi tradičně dělá o Vánocích, jinak se ale konzumuje během celého roku. Papriky se obvykle plní masem a zeleninou, dá se ale připravit i vegetariánská verze.
Základem je rizoto
Základem pro přípravu plněných bulharských paprik je směs, která se hodně podobá rizotu. Ta se potom pěchuje do paprik, které se následně zapékají v troubě.
Na přípravu pokrmu budete potřebovat 2 papriky (červenou a žlutou), půl kilogramu mletého hovězího masa, 2 hrnečky rýže, červenou cibuli, mletou papriku, sůl, pepř, olivový olej, mrkev, hrášek a čerstvou petržel.
Příprava plněných paprik
Na oleji nejprve orestujte cibulku, přidejte k ní maso a společně vše chvíli opékejte. Mezitím si dejte vařit rýži. K masu a cibuli přidejte na malé kostičky nakrájenou mrkev, hrášek, vše osolte, opepřete a dochuťte mletou paprikou.
Rýži uvařte doměkka a přidejte ji ke směsi, společně pak vše ještě chvíli opékejte. Nakonec vmíchejte do jídla nasekanou čerstvou petržel. Pokud chcete udělat vegetariánskou verzi jídla, postupujte stejně, vynechte ale maso. Můžete přidat nastrouhaný sýr.
Paprikám odkrojte vršky a vydlabejte je od semínek. Potom do nich napěchujte rizoto a přikryjte je opět vrchní částí. Takto připravené je dejte na 10 minut do trouby na 180 °C. Pak už je jen stačí naservírovat na talíř, dozdobit petrželkou a užít si skvělý chuťový zážitek.
Zdroj: Chasing Donkey, The Modern Nonna, Cook Gem
Autor: Šárka Cvrkalová