Bobkový list zvládne mnohem více než jen dochutit pokrmy. Využijete ho na zahradě i při praní prádla

od Dominika Jandorová
2 minuty čtení
bobkovy list
zdroj: Shutterstock

Bobkový list zná zřejmě každý z nás, ale víte, jaké zdravotní benefity jeho konzumace přináší? A že jeho využití se zdaleka neomezuje jen na kulinářství, ale vhod přijde i při praní prádla nebo pěstitelství?

Ačkoli se dnes na světě pěstuje více odrůd bobkového listu, původní bobkový list pochází z vavřínového stromu (Laurus nobilis), který pochází z asijské oblasti Středomoří. Tato forma bobkového listu, která je známá také pod názvy sladký vavřín a řecký vavřín, se dodnes obvykle používá k aromatickému dochucení polévek a omáček.

Chuť a vůně bobkových listů se liší v čerstvé a sušené formě. Zatímco čerstvé bobkové listy mají výrazně hořkou chuť a štiplavou vůni, sušené bobkové listy mají spíše bylinné tóny připomínající tymián a oregano. Obecně platí, že pro dosažení podobné chuti lze 1 sušený bobkový list nahradit 2 čerstvými bobkovými listy.

Zdravotní benefity

Přehledová práce publikovaná v Medicinal Plants of South Asia shrnula, že bobkový list má mnoho pozitivních účinků, např. pomáhá při hojení ran, má antioxidační a antibakteriální aktivitu, stimuluje imunitu a působí protizánětlivě.

První laboratorní výzkumy (např. práce Trevora Locketta a kol.) buněk ukazují, že bobkové listy zpomalují růst buněk rakoviny prsu a tlustého střeva. Je však třeba provést další studie, aby se prozkoumala účinnost u pacientů s rakovinou.

Bobkový list v kulinářství

Bobkový list se obvykle používá k dochucení dlouho vařených pokrmů, jako jsou polévky, dušené maso a dušené pokrmy, ale může také vylepšit chuť rychleji vařených pokrmů, jako je rizoto, omáčka na těstoviny, nebo dokonce jednoduchý hrnec rýže. Klíčem k úspěchu je mít k dispozici alespoň trochu tekutiny, ve které se bobkový list rozvoní a zahřeje.

Tato bylina se nejčastěji používá ve středomořské kuchyni, ale protože byla jedním z prvních a nejrozšířenějších koření, stal se bobkový list kořením mnoha kuchyní po celém světě – nejvýrazněji se zapsal v indické, blízkovýchodní a mnoha evropských kuchyních.

Další využití bobkového listu

Bobkový list lze využít i trochu netradičně, a to při praní prádla. Podle iReceptáře list nejenže oblečení krásně provoní, ale také se bude prádlo méně odbarvovat. Místo hození bobkových listů do bubnu, kde by se mohly rozdrobit, doporučuje zmíněný web odvar.

Ten připravíte z celého sáčku sušených bobkových listů, které vložíte do hrnce s vodou a necháte projít varem. Do vychladlého odvaru poté na několik hodin namočte prádlo.

Na iReceptáři najdeme i další využití tohoto koření. Lze jej totiž použít i jako hnojivo. Bobkový list má totiž odpuzovat škůdce a podporovat růst a kvetení rostlin. Pro přípravu hnojiva zalijte 4 velké bobkové listy 1 litrem vody o teplotě 70 °C. Po 3 až 4 hodinách louhování listy sceďte a hnojivo můžete použít jako zálivku nebo postřik jednou za měsíc.

Zdroj: MasterClass, The Kitchn, WebMD, iReceptář, Muhammad Adnan Ayub, Bay Leaf, 2019, Trevor Lockett, Molecular size fractions of bay leaf (Laurus nobilis) exhibit differentiated regulation of colorectal cancer cell growth in vitro, 2013

Autor: Dominika Jandorová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články