Trávicími problémy trpí mnoho lidí, ať už se jedná o zácpu, pálení žáhy, plynatost, průjem nebo pocit těžkosti. Řadě z nich je stydno o těchto problémech hovořit, ale to neznamená, že tyto obtíže neexistují. Jak si zachovat správné trávení a co pro své zažívání můžeme udělat?
Zázrak jménem vláknina
Vláknina je pro nás nestravitelná složka, která podporuje střevní peristaltiku. Nemá žádné kalorie, vyvolává pocit sytosti, takže bychom její příjem měli zvýšit nejen při potížích s trávením, ale i při redukční dietě. Vlákninu přijímá obecně většina lidí málo a projevem jejího nedostatku je pak zejména zácpa. Vlákninu najdeme například v ovoci (jablka, hrušky, avokádo), zelenině, luštěninách či celozrnném pečivu. Do organismu ji můžeme dodat i pomocí doplňků stravy. Od zácpy vám také uleví vhodný pohyb nebo například sušené švestky.
Probiotika a prebiotika
Probiotika pomáhají našemu tělu vstřebávat důležité minerály (např. vápník) a vitamíny (konkrétně vitamíny rozpustné v tucích – A, D, E, K). Probiotické potraviny obsahují zdraví prospěšné bakterie, které se běžně vyskytují v našem trávicím traktu. Prebiotika jsou naproti tomu, jednoduše řečeno, potravou pro tyto bakterie. Jedná se o složité cukry (oligosacharidy), které podporují správný růst a vývoj střevní mikroflóry. Užíváním probiotik a prebiotik se nám naše tělo odvděčí – zmizí nadýmání, nadměrná plynatost, zácpa, pocit těžkosti. Najdeme je v různých zakysaných mléčných výrobcích jako je kefír, acidofilní mléko atd.
Jak se zbavit pálení žáhy
Pálení žáhy (reflux žaludku) je také jednou z častých trávicích obtíží. Způsobuje vracení obsahu žaludku zpět do jícnu. Žaludek obsahuje kyselinu chlorovodíkovou, a právě tato žaludeční kyselina (která je ovšem pro prvotní trávení potravy nezbytná, stejně tak jako látky obsažené ve slinách) způsobuje ono nepříjemné, řezavé pálení. Pálí-li vás žáha, patrně trpíte překyselením žaludku. Vyvarujte se kyselých nápojů, kořeněných jídel a nadměrné konzumace kávy, alkoholu či cigaret. Pokud nechcete brát léky na bázi jedlé sody, sáhněte po syrové nastrouhané bramboře. Bramborová šťáva je totiž silně zásaditá a neutralizuje tak žaludeční kyseliny a vám se uleví.
Zásadní je psychika
Některé trávicí problémy mají organický původ (jako např. celiakie – neschopnost trávit lepek), ale za většinu může jednoduše stres s následná špatná životospráva (nedostatek pohybu, tučná a těžká jídla, alkohol atd.). Zkuste si proto na každé jídlo najít klid a dostatek času. Vyvarujte se svých nešvarů a brzy poznáte první výsledky.
Pokud hledáte velmi kvalitní probiotika pro denní používání, podívejte se na recenzi od nezávislého portálu ecoblog na produkt Her Biotic od Carnium Botanicals.
Autor: Sára Vojtěchovská