Kofein jako hlavní parťák k lepším výkonům

od Nikola Jaroschová
1 minuta čtení
kafe
kafe

Kofein je naprosto jedinečná látka, která je považována za jednu z nejužívanějších drog na světě. Najdeme ji nejen v kávě, ale také v čokoládě, čaji a jiných energetických či doplňkových produktech.

Kofein podporuje správnou funkci nervové soustavy a tím reaguje jako velmi užitečný stimulant pro mozek, ale i pro celé tělo. Dodává nám energii, zvyšuje soustředění a hladinu adrenalinu. Zlepšuje také regeneraci, potlačuje pocit hladu
a zejména podporuje spalování tuků a posiluje zdraví. Pro tyto skvělé vlastnosti se nabízí jako stěžejní a nejvhodnější složkou před jakýmkoli tréninkem. Jedním z několika důvodů je výkonnější metabolismus, díky kterému vaše tělo pracuje rychleji a celkově spálí více kalorií než obvykle. Některé studie uvádí, že spálíte až o neuvěřitelných 15 % více kalorií než obvykle. Stále ještě váháte?

Návykový stimulant

Dalším bodem je, že díky kofeinu zvládnete během tréninku více cviků, nebo uběhnete dále. Jako užitečný stimulant také zvyšuje váš práh bolesti, což znamená, že po tréninku vás nebudou tolik bolet svaly. Je třeba také dodat, že zázračná látka zvyšuje vaši odhodlanost a máte pak větší chuť ke cvičení. Tohle přesně každý člověk potřebuje. „Dáte si kávičku a hned máte chuť na rozcvičku!“ Na druhou stranu všeho moc škodí, několik odborníků varuje před nadměrnou konzumací kofeinu a také poukazují na možnost návykovosti. Později se došlo k závěru, že pokud nepřekročíte denní maximální doporučenou dávku, tedy více nežli šest šálků denně, nemáte se čeho bát.

Káva jako lék

Další výhodou je značné zlepšení u astmatu v případě, že si dáte alespoň jeden šálek za den. Každodenní konzumace zlepšuje krátkodobou paměť, funkce mozku a zpomaluje stárnutí jakožto vhodný antioxidant, který stojí hned za čajem.Nevím jak vy, ale já si půjdu dát výborný šálek kávy a poté se pořádně zapotím ve „fitku“. Není snad třeba dodávat, že nejlepší variantou jsou kvalitní zrnkové kávy. Kávu připravujeme nejlépe bez kravského mléka a cukru.

Autor: Sára Vojtěchovská


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články