Toto se stane s vaším tělem, když přestanete jíst mléčné výrobky. Poradíme vám, proč to zkusit

od Andrea Světlíková
2 minuty čtení
mléčné výrobky
Zdroj: Shutterstock

Dokážete si představit život bez mléčných výrobků? Určitě nejste jediní. Takoví Italové by si jistě jen tak nedali těstoviny bez parmazánu nebo pizzu bez mozarelly. My Češi jsme také milovníci sýrů a dalších mléčných výrobků. Co to ale udělá s naším tělem, když je úplně vypustíme?

Vysazení mléčných výrobků se týká především alergiků, veganů a lidí s nesnášenlivostí mléčné bílkoviny. Ta se totiž projevuje i na kůži a mohou vadit především ekzematikům nebo lidem bojujícím s akné.

Sandra Paterra, certifikovaná zdravotní poradkyně, vysvětluje, proč by vynechání mléčných výrobků v jídelníčku prospělo také osobám, které trpí nesnášenlivostí laktózy.

„Když mléko a výrobky z něj vysadíte, budete jíst méně laktózy a méně cukru. Mnoho lidí nedokáže laktózu strávit a jsou na ni citliví, proto trpí zažívacími potížemi,“ řekla pro Theactivetimes.com

Největším problémem je zvyk

Problém při vysazení těchto potravin je spíš ve zvyku. Člověk si ani neuvědomuje, kolik výrobků, v nichž je nějakým způsobem obsaženo mléko, konzumuje.

Alternativ je přitom mnoho – od mandlových, sójových a kokosových nápojů přes ty ovesné až po oříškové.

Z nich se dělají výrobky podobné jogurtům či smetanám s podobnými vlastnostmi, které již běžně najdete i v menších supermarketech. S alternativy sýrů už to není tak valné, většinou nejsou tak chutné a také jsou velmi drahé.

Mléčné výrobky obsahují bílkoviny vitamínem D, vápník a draslík, což jsou velmi důležité živiny. Je tedy na místě si hlídat jejich přísun, pokud se ze zdravotních či jiných důvodů rozhodnete mléčné výrobky vynechat.

Akné a nadýmání může zmizet

Pokud je vynecháte, může to ale přinést mnoho benefitů. Můžete se cítit méně nafouklí, může se vám zlepšit trávení.

Některým lidem se dokonce už po méně než dvou týdnech zlepšilo cystické akné. A to i poté, co zkoušeli všemožné mastičky z lékárny a drahé kosmetické přípravky.

Dle Paterry také růstové hormony, které mléčné výrobky obsahují, mohou vést k zánětu a vyrážkám. To ostatně potvrdil výzkum s názvem Nutrition and acne (Výživa a akné) dermatologa Fredericka Williama Danbyho, na nějž poradkyně odkazuje.

Podobné je to u ekzematiků. Jestli i vás trápí ekzémy a vynechali jste potraviny, na něž jste alergičtí a už vás nenapadá žádný jiný spouštěč, možná je problém právě v konzumace tohoto typu potravin.

Za zkoušku nic nedáte, možná právě i vy budete patřit mezi ty lidi, kterým mléko nedělalo dobře, a pozitivně se to odrazí na vaší pleti a trávícím traktu.

Autor: Alice Konopásková

Související články