Chcete číst naše články na Seznam.cz?

Přidejte si nás
plus PŘIDAT

Pro chutnou alternativu k masu si zajděte do lesa. Tuto houbu nic nepřekoná

od Šárka Blahoňovská
Zdroj: 123RF.COM

Že nejoblíbenější houby jsou hřiby? Jeden by se hádal. Ačkoliv hnědé hlavičky vykukující z načechraného mechu udělají houbařům vždycky velkou radost, už tak trochu zevšedněly. Z lesa si můžeme totiž přinést zajímavější a neméně chutné druhy. Muchomůrka růžovka alias masák je jedním z nich.

Tuto hojně rozšířenou houbu poznáme podle narůžovělých skvrnek na plodnici, ale i na klobouku. Když kousek houby odloupneme, zrůžoví. Nemá kalich smrti, který se vyskytuje u jedovatých druhů muchomůrek, nýbrž bambulku na konci třeně. Pod kloboučkem má vroubkovaný límeček. Nějak takto nás učili rodiče rozeznání masáku od jeho jedovaté kolegyně muchomůrky tygrované.

Pozor na záměnu s muchomůrkou tygrovanou. Rozhodující jsou límečky

Na rozdíly mezi nimi si dejte v lese obzvláště pozor. Rády totiž rostou blízko u sebe. Růžovění masáku už je dobrým indikátorem toho, že jste narazili na jedlou muchomůrku, protože ta tygrovaná se dorůžova nezbarvuje.

Vždy ale zkoumejte hlavně jejich límečky. Starší plodnice masáku se totiž mohou zbarvovat i dohněda. Límeček masáku má tedy vroubky, kdežto muchomůrka tygrovaná jej má hladký.

Muchomůrce růžovce se daří, i když je v lesích sucho, takže pravděpodobnost, že na ni pod nějakým tím stromem najdete, je vysoká.

Masák totiž roste v listnatých, jehličnatých i smíšených lesích. Obdobím výskytu je zpravidla červen až konec listopadu.

Potěší vegetariány i milovníky masa

Gurmáni si z masáku dělají svíčkovou, klasici si ji přidávají do smaženice. Mladé plodnice se dokonce nakládají do octa.

Obecně ale platí, že lidové pojmenování nedostala tato houba jen tak – svou chutí opravdu připomíná maso, takže se hodí jen tak orestovaná třeba k bramborám nebo do omáček.

Je vhodná i do trouby, dá se připravit například na styl výpečků. Falešná dršťková nebo guláš z masáků potěší vegetariány i milovníky masa.

Problém je, že zřídkakdy najdeme masák úplně zdravý. Většinou bude aspoň trochu červivý, nicméně takové části stačí jednoduše oříznout. Z masáku se stejně jí jenom jeho klobouk, který je nutné předem oloupat, což jde velice snadno.

Autor: Šárka Blahoňovská

Chcete číst naše články na Seznam.cz?

Přidejte si nás
plus PŘIDAT

Související články