Zimtsterne: Tradiční německé hvězdičky vhodné pro každou návštěvu. Skladují se stejně jako naše perníčky

od Soňa Jiroutová
2 minuty čtení
Zimtsterne
Zdroj: Olyina V / Shutterstock.com

O českém cukroví a tradicích jsme již něco napsali, a tak je na čase podívat se i k našim sousedům. Znáte typické německé cukroví Zimtsterne? Pokud ne, je tento článek přesně pro vás. A navíc vám povíme tajemství – cukroví Zimtsterne je bezlepkové.

Zimtsterne je německé cukroví ve tvaru hvězdy, které je nedílnou součástí slavnostních talířů v Německu.

Něco málo z historie

Zimtsterne doslova znamená „skořicové hvězdy“. První zmínka o nich pochází ze 16. století, kdy skořice patřila mezi velmi vzácné přísady. Z toho důvodu si toto koření dopřávali jen králové a vládnoucí třídy. Stejně tak další přísady tohoto cukroví, jak jsou cukr a mandle, patřily jen bohatým.

O této sladkosti se dochovala jen tato první zmínka, avšak samotný původ receptu zůstává záhadou.

V 19. století se tradice pečení cukroví rozšířila i mezi běžné občany a od té doby jsou hvězdičky tradičním cukrovím připravovaným během adventu.

Jedním z dalších názvů pro Zimtsterne je Erstersternen neboli „první hvězdy“. Pod tímto názvem je jedí němečtí Židé jako součást prvního jídla po půstu zvaném Jom kipur (u nás známý jako Den smíření).

Toto cukroví nesmí chybět v žádné německé domácnosti a slouží jako pohoštění pro všechny návštěvy.

Příprava Zimtsterne

Cukroví je dostupné ve všech německých obchodech. Samozřejmě je však lepší pustit se do výroby domácích hvězd, protože recept není nijak těžký.

Základ tvoří vaječný bílek, cukr, mandle a skořice. Ale samozřejmě vás nenecháme tápat ohledně množství jednotlivých složek a svěříme vám i jejich poměr.

Připravte si 2 bílky, 1/2 lžičky citronové šťávy, 1/2 lžičky citronové kůry, 1 a půl hrnku moučkového cukru, 1 lžičku skořice, 200 g mandlové mouky a půl hrníčku nastrouhaných mandlí.

Z bílků vyšlehejte hutný sníh. Že je sníh hotový, poznáte tak, že když překlopíte misku vzhůru nohama, sníh se nepohne. Následně přidávejte citronovou šťávu, skořici a cukr.

Půl hrníčku této směsi dejte stranou, bude sloužit jako poleva na hotové hvězdičky. Do zbylé směsi přidejte mandlovou mouku a vytvořte hladké těsto.

Než budete pokračovat, předehřejte si troubu na 135 °C a na plech si dejte pečicí papír.

Připravené těsto vyválejte a vykrajujte hvězdičky, které rozložte na připravený plech. Nyní je čas vrátit se k polevě, kterou jste si dali stranou. Tu na hvězdičky naneste, můžete je posypat i kousky mandlí.

Připravené hvězdičky pečte asi 25 minut a nechte vychladnout. Skladujte je stejně jako naše perníčky – v uzavřené nádobě.

Jak vidíte, jedná se opravdu o bezlepkový recept, a je tak vhodný pro všechny vaše návštěvy.

Zdroje: Hilah Cooking, Curious Cuisiniere

Autor: Soňa Jiroutová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články