Vyzkoušejte nakládaný hermelín s majoránkou nebo odlehčený bramborový salát

od Nikola Jaroschová
2 minuty čtení
hermelin
hermelin

Toutou odlehčenou klasikou určitě nikoho nezklamete. Projekt Zrozeno v EU přináší zajímavé recepty , na jejichž výrobu teď máte spousta času. Zkuste je, třeba se stanou vašimi oblíbenými. A nakládaný hermelín v krásné sklenici funguje skvěle i jako dárek.

Nakládaný hermelín s majoránkou

Zdroj: Zrozeno v EU

Na 4 porce budeme potřebovat:

  • 4 hermelíny
  • 3 stroužky česneku
  • 1 velká cibule
  • mletá paprika
  • pepř
  • mletá majoránka
  • 4 snítky čerstvé majoránky
  • 0,5l kvalitního oleje (řepkový, slunečnicový)
  • Dle preferencí můžete přidat více česneku, cibule, kyselé okurky nebo chilli papričky

Postup:

Každý ze sýrů rozkrojte v půli a každou spodní polovinu pomažte utřeným česnekem. Poté posypejte červenou paprikou (záleží na vás, zda pálivá či sladká), mletým pepřem, majoránkou a přidejte kolečko cibule. Přiklopte druhou polovinou a umístěte do sklenic. Zasypte další cibulí, přidejte několik snítek čerstvé majoránky a můžete přidat i pálivou papričku (podle chuti). Zalijte kvalitním olejem a sklenici uzavřete.
Pokud necháte sklenice v teple místnosti, hermelín bude hotový přibližně za 3 dny. Pokud jej chcete uchovat déle, uložte jej do lednice, kde se vám doba nakládání zdvojnásobí

Odlehčený bramborový salát s koprem a okurkou

Zdroj: Zrozeno v EU

Nastává čas na odlehčená jídla, čím méně pohybu, tím více vychytaných a odlehčených jídel.

Na 4 porce budeme potřebovat:

  • 500g salátových brambor (typ A)
  • 1 salátová okurka
  • 3 – 4 snítky kopru
  • 70g bílého jogurtu řeckého typu
  • 100g zakysané smetany
  • 2 – 3 lžíce kvalitního panenského oleje (může být olivový nebo řepkový)
  • Sůl
  • Pepř

Postup:

Brambory uvařte ve slupce a nechte vychladnout. Poté je oloupejte a nakrájejte na kostičky nebo „hranolky“, zkrátka jako na klasický salát. Okurku nakrájejte na menší kostičky o velikosti zhruba 1 centimetr a dejte do větší mísy společně s bramborami. Přidejte nadrobno nasekaný kopr. V jiné mističce si promíchejte zakysanou smetanu, bílý jogurt a kvalitní olivový olej. Olej můžete volit olivový nebo řepkový (zůstávejte však u panenského).

Dobře promíchejte a smíchejte se směsí v míse. Osolte a opepřete dle chuti. Před podáváním nechte vychladit, ideálně i pár hodin odležet.

Chuť kopru se skvěle hodí k rybám, podávat ale můžete například i s kvalitním masem.

Autor: Sára Vojtěchovská


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články