Sýrové krekry: Pohoštění pro hosty, kteří už jsou přejedeni cukrovím. Hodí se i na silvestra

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
syrove krekry
Zdroj: Shutterstock

Pořádáte letos u sebe doma silvestrovskou párty a chcete své hosty něčím překvapit? Je jasné, že jde o velkou zodpovědnost, připravit pohoštění a pití pro několik přátel rozhodně není snadné. Pokud přemýšlíte, co ještě vám kromě chipsů, chlebíčků a cukroví na stole bude chybět, odpovědí jsou možná domácí sýrové krekry.

Cukrovím bude každý po Vánocích přejedený, takže to chce ke sladkému přidat i něco slaného. Chlebíčky jsou ale poměrně syté, a vy tak musíte vymyslet něco jen tak na zobání. Chipsy jsou nezdravé a poměrně ohrané.

Domácími sýrovými sušenkami ale své hosty jistě ohromíte. Připravte jim křupavé pohoštění, po kterém vás budou obdivovat a příští rok nebudou chtít slavit silvestr nikde jinde než u vás. Recept na domácí krekry je velmi snadný.

Domácí sýrové krekry

Na přípravu křupavých sýrových krekrů budete potřebovat 200 gramů tvrdého sýra, 200 gramů másla, 200 gramů hladké mouky, 2 žloutky, sůl a nějaké koření na posypání. Může to být česnek, uzená paprika, chilli nebo kari. Záleží na každém, čemu dá přednost.

Na vál si nejprve nastrouhejte najemno sýr. Potom přisypte mouku a tu lehce osolte. Pokud jste zvolili slanější sýr, tak už není třeba solit. Následně přidejte na kousky nakrájené máslo a žloutky a ze všeho vypracujte hladké těsto.

Pokud by se vám těsto lepilo, je možné ho podsypat moukou, snažte se jí ale nepřidávat příliš. Hotové hladké těsto zabalte do fólie a dejte ho do ledničky na půl hodiny odležet. Potom je připravené a můžete začít s tvorbou krekrů.

Těsto rozdělte na 4 části a ty rozválejte na 3–5 milimetrů vysoké placky. Z nich potom vykrajujte buď obdélníčky, nebo třeba trojúhelníčky. Z jednoho dílu by se mělo dát vytvořit asi 12–15 krekrů. Ty se pečou v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 12 minut.

Podle chuti

Po dopečení můžete sýrové krekry ještě obalit v nějakém koření. Pokud čekáte hostů víc a nevíte, kdo dává čemu přednost, zvolte příchutí víc. Ne každý má totiž rád ostré. Čerstvě po dopečení jsou krekry nejkřupavější, překonejte ale své chutě a nechte něco i přátelům, pro které jste se s nimi dělali.

Sýrové krekry vydrží i několik dní. Pokud se chcete ujistit, že budou i nadále křupat, dejte je do uzavřené krabičky, aby nenavlhly. A můžete si být jisti tím, že letošní silvestr se vám vyvede jako žádný jiný.

Zdroj: Sally’s Baking Recipes, Tasty, Love & Olive Oil

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články