Sakrajda: Neprávem opomenutý staročeský moučník, který je za 15 minut hotový

od Markéta Krejčí
2 minuty čtení
Sakrajda
Zdroj: Shutterstock

Vánoční čas je neodmyslitelně spjat s vůní perníku. Víte ale, že kromě perníčků existují ještě další výborné recepty využívající perníkové koření? Znáte například sakrajdu? Nebojte, není to žádná nadávka, ale výborný staročeský moučník, na který Vám dnes prozradíme recept.

Sakrajda je perníkový závin, která bývá obvykle doplněn o povidla a ořechy. Ačkoliv se jedná o staročeskou pochoutku, dnes už ji zná jen málokdo. Přitom je to ale velká škoda.

Závin pochází původně z Krkonoš. Postupem času se ale začal rozšiřovat i do zbytku Čech. Pekl se hlavně při příležitosti posvícení. Zkuste si tuto pochoutku nyní udělat i vy.

Suroviny potřebné na závin

Na těsto perníkové sakrajdy budete potřebovat 300 gramů hladké mouky, 150 gramů moučkového cukru, 2 lžičky perníkového koření, 6 gramů kypřicího prášku, 2 lžíce kakaa, 2 vejce, 2 lžíce medu, 3 lžíce mléka, 1 lžíci rumu, 80 gramů změklého másla a kůru z půlky citrónu. Na potření sakrajdy pak můžete použít vejce, které předtím rozšleháte.

Vedle si připravte náplň. Na ni zužitkujete 150 gramů povidel, půl lžičky mletého badyánu, půl lžičky mleté skořice, špetku muškátového květu a 150 gramů nasekaných vlašských ořechů.

Postup je vcelku jednoduchý

Všechny ingredience na těsto smíchejte dohromady a ručně či pomocí kuchyňského robota vypracujte na hladké těsto. To nechte v lednici alespoň hodinu odpočívat. Mezitím vezměte veškeré ingredience na náplň kromě vlašských ořechů, vložte je do misky a důkladně promíchejte.

Připravte si vál a položte na něj těsto z lednice, které rozkrojíte na dvě stejně velké poloviny. Z každé poté rozválejte tenký plát. Oba potřete náplní a posypejte nasekanými oříšky.

Každý plát zabalte jako závin, přičemž konce ohrňte tak, aby vám povidla nemohla vytéct. Pokud nevíte, jak na to, na facebooku pořadu Herbář si můžete prohlédnout jednoduchý videonávod.

Za 15 minut je hotovo

Nakonec oba záviny potřete rozšlehaným vejcem a pošlete je do trouby rozehřáté na 180 stupňů. Za patnáct minut můžete dílo vyndat a podle chuti ještě pocukrovat moučkovým cukrem.

Pokud máte zájem o zdravější variantu, na webu Zdravě živená můžete najít variantu receptu se špaldovou moukou a třtinovým cukrem.

Přejeme dobrou chuť!

Zdroj: Facebook, Zdravě živená, Prima FRESH

Autor: Markéta Mladá


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články