Rozlousknutí vlašáků bez jejich porušení může být pěkný oříšek. Povolejte na pomoc nůž nebo mrazák

od Soňa Jiroutová
2 minuty čtení
vlasaky vanoce
Zdroj: Shutterstock

Vlašské ořechy neodmyslitelně patří k vánočním svátkům. Jejich louskání je však činnost, kterou rádi přenecháme někomu jinému. Je to totiž pěkný oříšek, zejména tehdy, když se snažíte samotná jádra ořechů nerozlámat. My vám však přinášíme pár tipů a triků, jak ořechy ze skořápky vylousknout v celku.

Vlašské ořechy v misce na stole či na vánočním cukroví jsou tradicí stejně jako bramborový salát. Kdo ale někdy louskal ořechy, ten ví, jak náročné to může být. Leckdy si u toho člověk přiskřípne kůži na ruce a ořechy navíc létají na všechny strany.

Zkuste louskáčky

Dle serveru Delishably existuje několik účinných způsobů, jak vlašské ořechy vyloupnout. Nejrozšířenějším způsobem, který zná většina z nás, je využití louskáčku na ořechy. Aby byl způsob účinný, musíte mít vhodný louskáček, pomocí kterého ořechy rozlousknete, aniž byste si u toho řádně zaposilovali.

U louskáčku také musíte počítat s poměrně velkým nepořádkem kolem, protože ořechy mají tendenci vyklouzávat a skořápky odlétat. U většiny louskáčků je navíc nepříjemné riziko, že si v nich skřípnete kůži.

Možným řešením jsou šroubovací louskáčky. Toto důmyslné zařízení je staré stovky, ne-li tisíce let. Použitím šroubového pohybu je vyvíjen tlak na plášť matice, aniž by uživatel sám silně sevřel ruku. Konec spirály je pokryt kovem, takže velikost tlaku aplikovaného na skořápku lze regulovat. Jakmile tedy skořápka vlašského ořechu praskne, tlak na ni lze zastavit.

A pokud doma nemáte louskáček, můžete použít dveře. Do otevřených dveřích vložte ořech do pantu mezi zárubeň a dveře. Poté dveře zavřete tak, aby pant pevně přitlačil na matici, a tlačte, dokud neuslyšíte praskání. Tato metoda však jádro rozdrtí, proto ji použijte jen tehdy, když chcete ořech sníst hned.

Alternativy pro šikovné a silné

K otevření vlašského ořechu můžete použít i ostrý nůž. Tento způsob však vyžaduje jistou ruku a pevné nervy.

Špičku nože umístěte do „švu“ ořechu. Po vložení se nůž zkroutí, aby se šev násilně otevřel. Pokud se to udělá správně, skořápka vlašského ořechu se rozlomí přesně na své dvě poloviny. Při použití této metody buďte velmi opatrní, protože nůž může snadno sklouznout a způsobit zranění.

Nechcete nůž? Použijte holé ruce! Jedná se však o poměrně bolestivou metodu, která není pro každého. Vložte ořech do dlaně jedné ruky, sepněte prsty a silně zmáčkněte. Druhou ruku sevřete kolem první, abyste zvýšili tlak. S velkým úsilím, silou a možná i trochou štěstí se ořech otevře.

Pomůže mrazák nebo třeba kladivo

A už jste slyšeli o metodě zmražení? Ořechy vložte do sáčku a dejte na několik hodin do mrazáku. Voda v jádrech zmrzne a díky rozpínání skořápka praskne. Takto otevřené ořechy ale nejsou vhodné jako zobání. Pokud je tedy nechcete použít na cukroví, před konzumací si je orestujte nebo uvařte.

Nic nepomáhá a vy už opravdu nevíte, jak ten ořech vytáhnout? Pokud vám nejde o to, jak bude ořech vypadat, tak vezměte kladivo a ořech prostě rozbijte. Ale pozor na prsty!

Tak kterou metodu zvolíte vy? Elegantní louskáček, dveře, nůž nebo snad kladivo? Dejte nám vědět, jak se vám s jednotlivými metodami dařilo.

Zdroje: Delishably, NDTV Food

Autor: Soňa Jiroutová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články