Když jsem poprvé u kamarádky ochutnala dezert obližprst, říkala jsem si, že se ho musím naučit. Když mi pak prozradila název buchty, pobavila jsem se a měla jsem jasno. Od té doby dělám doma obližprst poměrně často.
Tenhle dezert je na přípravu poměrně jednoduchý. Jak jeho název napovídá, nachází se v něm několik krémových vrstev. Pokud ho tak jíte rukama, budete si muset sem tam prsty olíznout.
Co potřebujete na přípravu
Na přípravu těsta dezertu budete potřebovat 5 vajec, 100 gramů moučkového cukru, 2 lžíce kakaa, 100 gramů polohrubé mouky, 1 kypřicí prášek do pečiva, 50 mililitrů oleje, tuk na vymazání plechu a mouku na jeho vysypání.
Na krém si potom připravte 5 žloutků, 200 mililitrů mléka, 2 lžíce hladké mouky, 1 vanilkový cukr a 250 gramů másla.
Nakonec budete dělat ještě sníh, na který potřebujete 5 bílků, 300 gramů moučkového cukru a čokoládu na dozdobení.
Jak na obližprst
Příprava dezertu je velmi snadná. Nejprve vejce našlehejte s cukrem do pěny, přidejte olej, mouku, kypřicí prášek a kakao. Vše dobře zamíchejte. Těsto pak rozetřete na vymazaný a vysypaný plech a pečte na 200 °C asi 15 minut.
Mezitím si připravte krém. Žloutky ušlehejte s mlékem, moukou a cukrem. Tuto směs potom přendejte na vychladlé těsto. Z bílků nad parou společně s cukrem udělejte sníh a natřete ho na žloutkový krém.
Dezert potom ozdobte kakaem nebo rozpuštěnou čokoládou a můžete podávat. Obližprst se jí rukama, aby se dostálo jeho originálnímu názvu.
Zdroj: Autorský článek
Autor: Šárka Cvrkalová