Co se starou vánočkou: Udělejte si žemlovku nebo francouzské tousty

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
vanocka
Zdroj: Shutterstock

Když člověk koupí pečivo, které pak doma zůstane staré a tvrdé, obvykle si to vyčítá. Co ale teprve ve chvíli, kdy doma objevíte starou vánočku. Ty jsou v dnešní době drahé a vyhodit se vám ji rozhodně nechce. Co tedy s ní?

Odpověď je velmi jednoduchá. Ze staré vánočky se dá poměrně jednoduše udělat nové jídlo, na kterém si ještě pochutná celá rodina. Připravte si chutnou žemlovku nebo francouzské tousty, které jste ještě nejedli.

Žemlovka

Žemlovka je pokrm, který si můžete dát na večeři, ale hodí se také jako hlavní chod oběda.

Pokud se vám opravdu stane, že doma najdete vánočku, jež se už nezdá příliš jedlá, v tomto receptu ji zpracujete. Celá rodina tak ušetří a skvěle se nají.

Na žemlovku budete potřebovat vánočku, 2 vejce, krupicový cukr, vanilkový cukr, 200 mililitrů smetany ke šlehání, vaničku měkkého tvarohu, 2 jablka a mléko. Na vymazání pekáče pak postačí máslo a strouhanka.

Nejprve si dejte předehřát troubu na 170 °C. Než se zahřeje, budete mít zbytek připravený. Stačí vám jen pekáč vymazat máslem, vysypat strouhankou a začít skládat suroviny.

Smíchejte si smetanu s cukrem a trochou mléka. Do této tekuté směsi namáčejte nakrájenou vánočku a poté ji vyskládejte na pekáč.

Druhé patro pak udělejte z tvarohu a oloupaných jablek. Vrstvy střídejte, dokud nebudete mít pekáč úplně plný.

Takto připravenou žemlovku dejte péct na zhruba 40 minut. Nakonec ji posypte moučkovým cukrem a podávejte třeba přelitou medem či javorovým sirupem.

Francouzské tousty

Druhým pokrmem, který se dá ze staré vánočky vytvořit, jsou francouzské tousty. Potřebovat na ně budete jen vánočku, jedno vajíčko, 200 mililitrů smetany ke šlehání, vanilkový cukr, špetku skořice a mléko dle potřeby.

Smíchejte si smetanu, vejce, cukr, skořici a případně dolijte trochou mléka. Do směsi potom namočte plátky vánočky. Ty smažte ideálně na kokosovém oleji dozlatova.

Tousty se pak podávají ideálně ještě teplé, s ovocem a javorovým sirupem.

Zdroj: Náš region, iDNES, Pikant

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články