HistorieVaříme Dnes si ho dáváme k párkům a není považován za příliš zdravý. V minulosti byl kečup prodáván jako medicína od Šárka Cvrkalová 21. 8. 2024 21. 8. 2024 2 minuty čtení Kečup je potravina, kterou máme v lednici pravděpodobně po většinu času všichni. Využíváme ho při vaření větších jídel, dáváme ho na tousty, přidáváme ho k párkům. Zvláště v…
VařímeZajímavosti Kvíz: Pizza je oblíbeným jídlem i u nás. Znáte zajímavosti o tomto pokrmu? od Šárka Cvrkalová 20. 8. 2024 20. 8. 2024 < 1 minuta čtení Pizza je jídlo v České republice velmi oblíbené. Pravidelně na ni chodíme do restaurací, necháváme si ji přivézt domů, nebo děláme domácí verze. Existuje ale celá řada zajímavostí,…
VařímeŽivotní styl Kvíz: Znáte rozdíly mezi jednotlivým druhy jablek? od Šárka Cvrkalová 7. 8. 2024 7. 8. 2024 < 1 minuta čtení Jalbka dnes pořídíte v každém obchodě. A sami nejspíš dobře víte, že jejich ceny se výrazně liší podle toho, pro jaký druh se rozhodnete. Mnoho z nás rozlišuje…
VařímeZdraví Historie veganství sahá už do starověku. To moderní ale vzniklo v 19. století od Šárka Cvrkalová 7. 8. 2024 7. 8. 2024 < 1 minuta čtení Pravděpodobně každý z nás má mezi svými známými nějakého vegana, nebo minimálně ví o někom, kdo tímto životním stylem žije. Veganství je způsob stravování, který vylučuje konzumaci a…
VařímeZdraví Cuketa je velmi zdravá zelenina. Ale v některých případech vás může otrávit od Šárka Cvrkalová 1. 8. 2024 1. 8. 2024 2 minuty čtení Cuketa je oblíbená letní zelenina, která nabízí řadu zdravotních výhod. Nicméně je důležité být si vědom i potenciálních rizik spojených s konzumací některých cuket. Jak potvrzuje i případ…
VařímeZdraví KVÍZ: Znáte rozdíl mezi veganem a vegetariánem? A víte, kdo je to flexitarián? od Šárka Cvrkalová 23. 7. 2024 23. 7. 2024 < 1 minuta čtení V dnešní době mnoho lidí upravuje svůj jídelníček tím, že z něj vyřadí některé potraviny. Vegetariáni nejedí maso, někdy je to proto, že jim nechutná, jindy proto, že…
VařímeŽivotní styl Za totality se pil především klasický turek. Kavárny příliš možností nenabízely od Šárka Cvrkalová 9. 6. 2024 9. 6. 2024 2 minuty čtení Bez kávy si mnoho z nás nedovede představit den. Někdo si ji dává pouze po ránu, někdo ji potřebuje několikrát denně, spousta lidí také pije nejrůznější druhy kávy…
VařímeŽivotní styl Instantní čínské polévky mohou být pro tělo toxické. Jejich konzumaci si dobře rozmyslete od Šárka Cvrkalová 24. 5. 2024 24. 5. 2024 < 1 minuta čtení Každý si jednou za čas uvaří čínskou polévku. Je to rychlé, levné, někdy jednoduše nestíháme a nechceme vymýšlet nic komplikovaného. Ve skutečnosti jsou ale tyto instatní pokrmy pro…
CelebrityVaříme Ovesné sušenky krále Karla III. Biopotravina i umělecké dílo na pomoc charitě od Šárka Cvrkalová 6. 5. 2024 6. 5. 2024 < 1 minuta čtení O britském panovníkovi Karlu III. je známo mnoho věcí. I v dnešní době ale málokdo ví, že vlastní také potravinářskou společnost, která se zabývá výrobou řady potravin. Tu…
VařímeŽivotní styl Sauerkraut: Maďarská opilecká polévka, která vás zbaví kocoviny nejen na Nový rok od Šárka Cvrkalová 16. 4. 2024 16. 4. 2024 2 minuty čtení V Maďarsku se tomuto jídlu říká sauerkraut nebo také korhely soup. U nás bychom polévku pojmenovali zelňačkou, přezdívá se jí ale také opilecká polévka. A to proto, že…
VařímeŽivotní styl Shakshuka: Izraelská snídaně vás zasytí na celé dopoledne od Šárka Cvrkalová 13. 4. 2024 13. 4. 2024 2 minuty čtení Shakshuka je jídlo, které byste si u nás dali spíše na oběd nebo na večeři. Je totiž poměrně syté a jen málokdo si dovede představit jeho konzumaci po…
VařímeŽivotní styl KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v pojmech z gastronomie? od Šárka Cvrkalová 7. 4. 2024 7. 4. 2024 < 1 minuta čtení Jste u kuchyňské linky jako doma? Pokud patříte k milovníkům vaření, následující kvíz by vám neměl dělat problém. Znáte význam jednotlivých gastronomických pojmů?
VařímeZdraví Luštěniny a med vydrží věčně. Maso ale po datu spotřeby nikdy nekonzumujte od Šárka Cvrkalová 6. 4. 2024 6. 4. 2024 2 minuty čtení Mnoho lidí potraviny s prošlou minimální dobou trvanlivosti vyhazuje. Je ale třeba si uvědomit, že slovo „minimální“ hraje v tomto případě důležitou roli. Jde totiž o datum, do…
VařímeZdraví Vařená vajíčka vydrží i týden. Uchovávejte je ale v lednici a ta vykoledovaná snězte jako první od Šárka Cvrkalová 1. 4. 2024 1. 4. 2024 2 minuty čtení Po Velikonocích pravděpodobně budete přemýšlet, co dělat se všemi těmi vařenými vajíčky, která vám doma zbyla. Některá sice rozdáte koledníkům, jiná ale naopak dostanete. Existuje mnoho receptů, ve…
Vaříme Křeháčky: Na placky z nekynutého těsta budete potřebovat jen tři ingredience od Dominika Jandorová 26. 3. 2024 26. 3. 2024 2 minuty čtení Křesné placky, křeháčky, křesné pekáče, hnětánky, přesné pagáče, přesňáky, krajance, loupané pagáčky – tyto nenápadné placky nasbíraly dlouhou řadu různých názvů. Seznam ingrediencí potřebných k jejich přípravě je…