VařímeŽivotní styl Vitacit: Historie kyselého prášku, domácí verze i rodinný recept na vitacitovou buchtu od Soňa Jiroutová Dnes Dnes 2 minuty čteníJiž přes padesát let je tomu od doby, co se na trhu objevil první vitacit. Tento kyselý prášek, který dnešní děti už většinou neznají, se dá koupit v…
VařímeŽivotní styl Domácí bonbony: Cukrovinka, která může být malou odměnou za pololetní vysvědčení od Šárka Cvrkalová Včera Včera 2 minuty čteníKaždé dítě miluje bonbony. A je jedno, kolik je jim let. Ať už jde o malé prvňáčky, nebo o deváťáky, za vysvědčení vždy hrst bonbonů ocení. 31. ledna…
VařímeŽivotní styl Termix lze připravit jednoduše i doma. Zkuste čokoládový nebo vanilkový od Šárka Cvrkalová Včera Včera 2 minuty čteníNěkteré děti ho milují, jiné nesnáší. A stejně tomu bylo i před několika lety. Termix má dlouholetou tradici u nás i na Slovensku. Jde o termizovaný tvarohový dezert…
VařímeŽivotní styl Cibulové bhaji: Pořádně ostré jídlo pro milovníky indické kuchyně od Šárka Cvrkalová 29. 1. 2023 29. 1. 2023 2 minuty čteníPatříte k milovníkům indické kuchyně? Pak si jistě zamilujete pokrm s názvem bhaji. A pokud nemáte tušení, co od něj očekávat, dejte mu minimálně šanci. Třeba přijdete směsi…
Vaříme Kuře generála Tso je oblíbeným jídlem čínských restaurací. S původním receptem však nemá moc společného od Soňa Jiroutová 29. 1. 2023 29. 1. 2023 2 minuty čteníKuře generála Tso (nebo také Cua) je pokrm, který najdete v mnoha čínských restauracích. Jedná se o jídlo s dlouhou historií, které ale s původním receptem nemá dnes…
VařímeŽivotní styl Dlouhá historie štrúdlu: První verze pochází z 8. století před naším letopočtem od Šárka Cvrkalová 29. 1. 2023 29. 1. 2023 2 minuty čteníŠtrúdl známe nejspíš všichni. Jablečný závin, jak mu také u nás někdy říkáme, je sladký dezert z listového těsta, ve kterém jsou zabalena jablka, rozinky, skořice a někdy…
VařímeŽivotní styl Káva se sýrem: Švédská specialita nezní lákavě, podle místních jde ale o lahůdku od Šárka Cvrkalová 28. 1. 2023 28. 1. 2023 2 minuty čteníKáva se sýrem pravděpodobně většině z nás příliš lákavě nezní. Pokud byste ale vycestovali do Švédska, připravte se na to, že je to zde v mnoha restauracích specialitou.…
VařímeŽivotní styl Houbový stroganov potěší vegetariány i masožrouty od Šárka Cvrkalová 28. 1. 2023 28. 1. 2023 2 minuty čteníJednou za čas k nám na oběd zavítá kamarádka vegetariánka. A já mám obvykle problém vymyslet, co uvařit. V naší rodině se totiž bez masa neobejde jediný den.…
VařímeŽivotní styl Korálové víno zraje pod hladinou Jaderského moře. Každá láhev je uměleckým dílem od Šárka Cvrkalová 28. 1. 2023 28. 1. 2023 < 1 minuta čteníČím déle víno zraje, tím lepší je a tím vyšší se stává jeho hodnota. To je základ, který ví úplně každý. Napadlo vás ale někdy, že záleží i…
VařímeŽivotní styl Mug cake: Lahodný dezert, který připravíte s pomocí mikrovlnky a hrníčku od Šárka Cvrkalová 27. 1. 2023 27. 1. 2023 2 minuty čteníV angličtině se jim říká mug cakes, do češtiny se dá výraz přeložit jako hrnečkové koláče nebo také hrnečkové dorty. Jde o jednoduché dezerty, které se dělají v…
VařímeŽivotní styl Calimero: Nápoj, který potěší milovníky kávy i bombardina od Markéta Krejčí 26. 1. 2023 26. 1. 2023 2 minuty čteníV posledních letech je i na českých sjezdovkách často k vidění nápoj na zahřátí pocházející s Itálie, který nese název bombardino. Milovníky kávy jistě potěší, že existuje i…
VařímeŽivotní styl Surówka: Polský zeleninový salát, který se skvěle hodí k masu od Šárka Cvrkalová 26. 1. 2023 26. 1. 2023 2 minuty čteníI milovníci masa občas potřebují jídlo doplnit zeleninou. Pokud máte rádi pořádný kus vepřového s bramborem nebo hranolky, jistě budete souhlasit s tím, že doplnit tento hlavní chod…
VařímeŽivotní styl Frankfurtská polévka: Moderní verze nebo klasika podle Magdaleny Dobromily Rettigové od Šárka Cvrkalová 25. 1. 2023 25. 1. 2023 2 minuty čteníFrankfurtská polévka má být hustá a sytá, člověk by po ní už neměl mít potřebu konzumovat druhý chod. V české kuchyni je velmi oblíbená, jaký je ale její…
VařímeŽivotní styl Domácí polévkové koření: Se spoustou sušené zeleniny a bez nadbytku soli vydrží ve sklenici měsíce od Šárka Cvrkalová 25. 1. 2023 25. 1. 2023 2 minuty čteníDo polévky patří zelenina, bobkový list, pepř a nové koření. To je základ, který zná asi každý. Pokud si ale chcete udělat vývar, na který jen tak nezapomenete,…
VařímeŽivotní styl Tyrolský gröstl milují lyžaři v Alpách. Prostřednictvím jednoduchého jídla poznávají část rakouské kultury od Šárka Cvrkalová 24. 1. 2023 24. 1. 2023 2 minuty čteníTyrolský gröstl je jídlo, které se podává obvykle k večeři. Důvod je jednoduchý, jde totiž o pokrm uvařený ze zbytků od nedělního oběda, tradičně vepřové pečeně s brambory.…