Záhadný šuplík pod troubou: Určitě ho používáte špatně. Prozradíme vám jeho tajemství

od Andrea Světlíková
2 minuty čtení
paní u trouby
Zdroj: Shutterstock

Skoro každý sporák má pod troubou přihrádku, do níž člověk ukládá plechy či pánve. Chápe ji zkrátka jako další úložný prostor vhodný ke skladování nádobí a dalších pomůcek do domácnosti. Jenže má úplně jiný účel. Většina lidí jej nezná a používá tuto přihrádku úplně špatně. K čemu tedy doopravdy slouží?

Neslouží ke skladování nádobí

Tento šuplík byl původně vyroben proto, aby udržoval jídlo v sobě teplé. To je účel, který většině lidí na světě úplně unikl.

Odůvodnění výše uvedeného je jednoduché. Když něco v troubě upečeme, spoléháme na to, že po vypnutí trouby bude pokrm ještě nějakou dobu teplý. Teplotu jídla tedy udržuje přímo v troubě.

Proto se nabízí, že do přihrádky budeme dávat nádobí, které tam ale nepatří. Možná nás k tomu svádí fakt, že tento šuplík je blízko u země, proto máme tendenci do něj umisťovat těžší formy na koláč či plechy.

Uvádí to už výrobce

Na návodu či přímo na tomto šuplíku bývá však od výrobce napsáno, k čemu se používá.

Mělo by tam být napsáno něco v toto smyslu: „Tato přihrádka slouží k uchování jídla, aby bylo déle teplé. Udržuje jeho teplotu tak, aby byla po jeho vytažení z ideální ke konzumaci.“

Abyste tento tajemný šuplík využili naplno, je potřeba do něj dávat pouze teplé jídlo. Chladné či studené jídlo na tomto místě samozřejmě neohřejete. Není to ani vhodné kvůli množení bakterií.

Příště, až budete v troubě péct, vzpomeňte si, z jakého důvodu má pod sebou onen šuplík. Určitě jeho funkci využijete, když budete připravovat nedělní oběd či jídlo pro více hostů.

Neznamená to ale, že byste nutně museli vyndat veškeré nádobí či papír na pečení, které v něm uschováváte. Těmto věcem prostředí v tomto šuplíku nijak neubližuje.

Bylo by však určitě fajn jej zkusit využít k tomu záměru, k němuž byl předurčen.

Autor. Alice Konopásková

Související články