Nudnému zavařování odzvonilo. Teď letí nakládačky z myčky

od Nikola Jaroschová
2 minuty čtení
zavarovani v mycce
zavarovani v mycce

Zní vám to jako utopie nebo holý nesmysl? Nemusí. Zavařování v myčce je skutečně efektivní způsob, jak zpracovat nadbytečnou úrodu ze zahrádky. Nechejte vaši myčku pracovat a vyhněte zdlouhavému mytí hrnců a pracovní plochy.

Výsledkem budou třeba domácí nakládané okurky, které jen vyndáte z myčky na nádobí, necháte vychladnout a můžete uskladnit. Přečtěte si podrobnější postup, ať víte, jak na to.

Předpokladem k zavařování v myčce jsou sterilizované sklenice. Můžete použít osvědčené postupy, proč ale nevyužít myčku i pro tento krok? Je to úplně snadné.

Nejprve sterilizujte sklenice

Do prázdné a vyčištěné myčky, v níž není žádné leštidlo, umístěte sklenice, které budete chtít na zavařování použít. Vhodné jsou ty od okurek, řepy nebo cibulek, ale i staré sklenice od marmelád. Ujistěte se, že ke všem máte padnoucí a dobře těsnící víčka.

Sklenice se sterilizují za vysoké teploty. Proto použijte program, při něm vaše myčka myje při nejvyšší teplotě. Pokud její displej teplotu neukazuje, podívejte se do návodu. Myčku nechte běžet naprázdno, nepoužívejte žádné mycí a jiné prostředky. Kouzlo spočívá jen v oné vysoké teplotě.

Dodržujte systém, myčku naplňte rovnoměrně

Poté sklenice naplňte tak, jak jste zvyklí, a můžete přejít k samotnému zavařování. Stejně jako při skládání špinavého nádobí do myčky je dobré dodržovat systém.

Sklenice by se neměly dotýkat kvůli možnosti popraskání a ty těžší by měly být umístěny dole, respektive v dolním koši. Lehčí a menší zavařeniny pak dávejte nahoru. Pokud máte malou myčku pouze s jedním košem či nějakou stolní, rozmístěte sklenice rovnoměrně. V každém případě by měly stát víčkem nahoru.

Zapněte program na hrnce

Nyní dbejte na správné nastavení teploty. K zavařování je ideální teplota mezi sedmdesáti až osmdesáti stupni Celsia. Z přednastavených programů to bývají ty na hrnce nebo ty, jež trvají kolem dvou hodin. Opět se řiďte návodem přímo k vaší myčce.

Až program skončí, máte vlastně hotovo. Zavařeniny jen nechte okapat a vychladnout, v ideálním případě na kuchyňské lince opatřené suchou utěrkou víčkem dolů.

Autor: Alice Konopásková


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články