Zdeněk Pohlreich vzal na milost vegetariánské pokrmy. Diváci si změnu nemohou vynachválit

od Dominika Jandorová
2 minuty čtení
pohlreich zdenek
Zdroj: Nextfoto

Zdeněk Pohlreich se v mediální branži již nějaký ten pátek pohybuje, i nyní běží v televizi pořad, v němž je hlavní hvězdou. Na prezentovaných receptech tak můžeme sledovat změnu Zdeňkových preferencí – steaky jsou čím dál častěji nahrazovány bezmasými pokrmy.

Zdeněk Pohlreich, ostřílený televizní matador, se nedávno představil v nové televizní show Pohlreichův souboj restaurací. V ní se o titul utká 12 vybraných restaurací a známému šéfkuchaři připadla role hlavního arbitra.

U Zdeňka jsme si za roky jeho veřejného vystupování zvykli na peprnější slovník, formát nové soutěže má však civilizovanější podobu, navíc jak upozornil sám Pohlreich, nemusí zde řešit „blbé a mizerné“ pokrmy, proto také může volit smířlivější slova.

Patnáct let na obrazovce

Je až neuvěřitelné, že Zdeněk Pohlreich poprvé vstoupil na televizní obrazovky již před 15 lety. V rozhovoru pro Blesk zavzpomínal na pocity před prvním natáčením.

„Já jsem úplně nevěděl, co mě čeká, myslím si, že tam asi byla nějaká nervozita, ale pamatuju si to tak, že tam žádné velké scénáře nebyly. Oni prostě říkali: Seber se, běž tam, něco jako řekni.“

Vzal na milost bezmasá jídla

Postupně se ze Zdeňka stala mediální hvězda a skrze obrazovky přibližuje profesionální gastronomii široké veřejnosti. Patnáct let je však poměrně dlouhá doba a světová i česká kuchyně prošla a stále prochází poměrně výraznými změnami.

V poslední době se celosvětově projevuje zejména trend snižování spotřeby masa a Česká republika není výjimkou. Pohlreich, který je sám vášnivým milovníkem masa, se také snaží přizpůsobovat měnícím se chutím a dává čím dál větší prostor bezmasým pokrmům.

Minulý rok jim dokonce věnoval celou kuchařku s názvem Super jednoduše bez masa. Důvodem sepsání této knihy nebyl přerod ve vegetariána, ale touha ukázat, že maso lze nahradit i jinak než náhražkami.

„Nemám rád koncepty sójových buřtů nebo veganské svíčkové – to mi připadá úplně zbytečné. Myslím, že bezmasá kuchyň může krásně stát sama o sobě, hezky vedle té masové,“ řekl pro Lifee.

Smažený sýr nestačí

Také ve zmíněné televizní soutěži dostávají prostor vegetariánská jídla, což kvitují diváci s povděkem, protože jak zdůrazňují, v některých podnicích je vegetariánský pokrm stále „sprosté“ slovo. Mezi vzkazy pro tvůrce pořadu tak najdeme pochvalné komentáře, které cituje web Expres.

„Děkuji, že tam řešíte i jídla bez masa. Snad to restaurace konečně nakopne. Nechci pořád jíst jen salát Caesar, když jsou ochotni ho udělat bez masa.“ Nebo: „Vegetariáni většinou chtějí jíst i zdravě, takže smažený sýr není řešení. Alespoň jedno plnohodnotné jídlo s nápadem, to je moje přání.“

Světová gastronomie se zkrátka stále mění, trend udržitelnosti a snižování spotřeby masných výrobků sílí a Zdeněk Pohlreich nechce zůstat pozadu.

Zdroj: Blesk, Lifee, Expres

Autor: Dominika Jandorová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články