Vánoce podle Ornelly: Její vanilkové rohlíčky i likér stojí za vyzkoušení

od Denisa Richter
2 minuty čtení
Zdroj: Nexfoto

Rodina Koktových se přestěhovala do nového domu za Prahou. Pilná hospodyňka Ornella už má dům vánočně vyzdobený a nechybí ani vánoční stromeček. Dokonce má i napečeno. Doma na stole nesmí chybět linecké ani vanilkové rohlíčky.  Vánoce si nedokáže představit ani bez vaječného likéru, který si sama vyrábí. Její vanilkové rohlíčky i likér stojí za vyzkoušení.

Ornella se s rodinou nedávno přestěhovala do nového domu za Prahou. Stěhování, řízení dvou firem a k tomu 3 děti, to není vůbec jednoduché. Proto byly výzdoba a pečení pro Ornellu to nejmenší.

Vánoce u Koktových

Na sociálních sítích zveřejnila influencerka fotografii dětí u vánočního stromečku, který má 210 centimetrů. Je to doposud největší strom, který v rodině měli.

Za extra pečícího nadšence se Ornella nepovažuje, ale každý rok zvládne kolem pěti druhů cukroví. Nechybí tak vanilkové rohlíčky, linecké nebo čokoládové kuličky.

Když má náladu a čas, odváží se na nové druhy cukroví. Naposledy to bylo cukroví citronové. Také v zájmu zachování své štíhlé postavy zkusila i dietní low carb cukroví.

Vanilkový likér podle Ornelly

Již před lety se Ornella svěřila se svým receptem na domácí vanilkový likér. Budete na něj potřebovat půl litru rumu, jedno salko, tři žloutky a jedno balení vanilkového cukru.

Jako první si oddělte žloutky od bílků. Ke žloutkům přidejte jedno salko a vyšlehejte mixérem. Nyní do rozmixované směsi přidejte rum a znovu rozmixujte.

Takto je hotovo! Nyní nechejte likér ideálně přes noc odležet a vychladit.

Vanilkové rohlíčky

Ornella ctí české tradice a klasickou českou kuchyni. Proto do svých poctivých vanilkových rohlíčků přidává sádlo, které zaručí, že budou rohlíčky krásně křehké.

Na těsto budete potřebovat 150 gramů hladké mouky, 50 gramů změklého másla, 50 gramů vepřového sádla, 50 gramů lískových nebo vlašských ořechů namletých najemno, 30 gramů moučkového cukru a půl lžičky prášku do pečiva.

Sypké ingredience prosejte na vál a přidejte změklé máslo, sádlo a ořechy. Vypracujte hladké těsto. Až bude těsto hotové, zabalte ho do potravinářské folie a dejte ho do lednice odpočinout minimálně na dvě hodiny.

Odpočaté těsto si následně rozdělte na dva stejně velké kusy a vyválejte z nich dva válečky. Každý váleček pak nakrájejte na 30 stejných dílků. Z jednotlivých dílků pak vytvoříte rohlíček. Rozdělením na dílky si ohlídáte, že budou rohlíčky podobně velké.

Vytvarované rohlíčky pokládejte na plech s pečicím papírem. Rohlíčky pečte zhruba 15 minut v troubě, kterou jste si předehřáli na 150°C.

Ihned po upečení ještě horké rohlíčky obalte v moučkovém cukru, do kterého můžete kápnout vanilkové aroma nebo nasypat jeden balíček vanilkového cukru.

Zdroje: Život v Česku, Instagram, Blesk, Extra.cz

Autor: Denisa Richter


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články