Světlana Nálepková si kromě vaření zamilovala i pečení. Zkuste třeba její vánočku

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
svetlana nalepkova
Zdroj: Profimedia

Někteří z nás snídají vánočku už 14 dní. Tohle sladké pečivo jednoduše k Vánocům patří. Pokud jste ještě nezačali, nebo pokud jste se naopak už přejedli vánočky z obchodu a chcete vyzkoušet jinou, můžete se inspirovat třeba u Světlany Nálepkové. Ta dělá totiž vynikající vánočku doma. Zkuste si ji upéct také.

V roce 2012 se Světlana objevila ve vánočním dílu pořadu VIP Prostřeno a předvedla fanouškům, že v kuchyni je jako doma. Už tehdy jim představila svou skvělou domácí vánočku, kterou u ní o svátcích obdivují všichni její známí.

Přitom přiznává, že když odcházela jako mladá od rodičů, neměla s vařením prakticky žádné zkušenosti. A poměrně dlouho se s touto činností prala. S věkem se ale všechno postupně změnilo a teď udivuje rodinu i známé svými vynikajícími recepty.

„Když jsem odcházela z domova, uměla jsem si udělat maximálně čaj a smažená vajíčka. Postupně jsem se učila, ale pořád mi kuchtění nic neříkalo, až jsem si myslela, že to tak zůstane navždy,“ svěřila se v rozhovoru pro Story.

„Někdy po čtyřicítce jsem ovšem začala experimentovat, a to se středomořskou kuchyní. Jezdila jsem totiž tehdy hodně do Itálie a zamilovala jsem si těstoviny,“ prozradila.

A potom už to šlo všechno samo, kromě těstovin se Světlana brzy naučila mnoho dalších receptů a mimo vaření si zamilovala právě i pečení.

Vánočka Světlany Nálepkové

Na vánočku podle herečky budete potřebovat 1 kilogram hladké mouky, 125 gramů másla, 100 gramů sádla, 50 gramů droždí, 350 mililitrů mléka, 175 gramů cukru, 2 žloutky, sůl, citronovou kůru, rozinky, rum, kandované ovoce, 100 gramů sekaných loupaných mandlí, 1 vejce na potření a moučkový cukr na posyp.

Nejprve si nechte vzejít kvásek. Toho docílíte tak, že smícháte 200 mililitrů vlažného mléka s droždím a trochou mouky. Do zbytku mouky pak nakrájejte máslo i sádlo, přidejte kvásek, žloutky prošlehané se zbytkem mléka, cukr a nastrouhanou citronovou kůru.

Vše pořádně promíchejte a vypracujte hladké těsto. Do toho následně přidejte rozinky, kandované ovoce a nasekané mandle. Těsto nechte v teple kynout zhruba na dvojnásobný objem, radí Aha!. Mělo by to trvat zhruba 3 hodiny.

Těsto si následně rozdělte na 9 dílů, ze kterých upletete vánočku. Pokud si s tím nevíte rady, poradí vám jistě nějaký zkušenější kuchař z rodiny, případně najdete videonávody na internetu. Upečenou vánočku pak nechte ještě půl hodiny kynout na plechu vyloženém pečicím papírem.

Vánočku potřete rozšlehaným máslem a pečte ji v troubě předehřáté na 220 °C asi 5 minut. Následně snižte teplotu na 160 °C a pokračujte s pečením zhruba hodinu. Výsledek pak posypte moučkovým cukrem. Vánočka podle Světlany Nálepkové je na světě!

Zdroj: Story, Prima, Aha!

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články