Šoulet podle výživového poradce Petra Havlíčka: Ideální pokrm k večeři

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
petr havlicek
Zdroj: Profimedia

Petr Havlíček se výživovému poradenství věnuje od roku 1996. Za tu dobu již několikrát ukázal, že jídlu skutečně rozumí a dovede lidem pomoci nejen shodit váhu, ale také začít jíst zdravě. Nedávno například pro Blesk představil dietní plán, podle kterého má údajně zhubnout úplně každý.

Podle Havlíčka je při dietě nejdůležitější naslouchat svému tělu. Rozhodně je třeba se naučit dlouhodobě žít zdravěji a změnit životní styl, protože jednorázové diety vždy vedou jenom k jojo efektu, jak řekl v rozhovoru pro Blesk.

Dodal, že je také potřeba vnímat takzvaně hédonický hlad. „Přichází znenadání a většinou je charakteristický chutí na určité typy potravin. Ale když je zkonzumujeme, pocit hladu většinou nemizí a objevují se výčitky svědomí. Hlad v tomto případě není způsobený nedostatkem energie, nýbrž potřebou se zklidnit nebo odměnit,“ vysvětlil pro iDNES.

Podle jeho slov je v pořádku se jednou za čas skutečně odměnit, nic by se ale nemělo přehánět. On sám přiznává, že někdy si dopřává i 4 kávy denně a vynechává snídaně. Zdravý jídelníček tak rozhodně nemusí znamenat striktní dodržování pravidel, která nám někdo nastaví.

„Pokud je dítě na víkend u babičky, která mu dopřeje nezdravé či sladké jídlo, nevidím to jako zásadní problém. V případě, že udržujeme poměr, kdy 80 % stravy činí zdravé potraviny a 20 % nezdravé, vše je v rovnováze,“ řekl dokonce v nedávném rozhovoru podle serveru Ženy.

Šoulet s kuřecím masem

Pro Blesk nedávno Havlíček představil třicetidenní plán, se kterým se má podařit lidem shodit několik kilo a ještě se cítit po fyzické stránce daleko lépe. Ačkoli plán neobsahuje jen vyloženě zdravá jídla, je plný rozmanitých potravin a strava je v něm bohatá a vyvážená.

Hned na první den doporučuje k večeři poradce šoulet s kuřecím masem. Mnoho lidí tento recept doma vůbec nedělá, přitom jde ale o jednoduché, rychlé a velmi zdravé jídlo, jež se rozhodně vyplatí do jídelníčku zařadit.

Na přípravu šouletu budete potřebovat 80 gramů kuřecích prsou, 30 gramů ječných krup, 35 gramů suchého hrachu, 1 malou cibuli, 1 stroužek česneku, 3 čajové lžičky olivového oleje, přepuštěné máslo, majoránku, sůl, pepř a čerstvou zeleninu.

Hrách propláchněte a přes noc namočte do studené vody. Druhý den ho uvařte doměkka. Kroupy propláchněte a uvařte je taktéž doměkka.

Na pánvi si rozehřejte olej, nechte zesklovatět cibulku, orestujte na ní maso, pak přidejte kroupy i hrách a vše dochuťte majoránkou, solí a česnekem.

Šoulet podávejte s nakrájenou čerstvou okurkou a rajčaty. Jedna porce tohoto pokrmu má zhruba 512 kalorií. Jde tak o vydatnou, ale zároveň dietní večeři. Jako jedno z jídel, se kterým začít dietu, je podle Petra Havlíčka šoulet ideální záležitostí.

Zdroj: Ženy, iDNES, Blesk

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články