Jako carpaccio se obecně označuje vše, co je nakrájené na tenké plátky a podává se zasyrova. Obvykle to bývá hovězí maso, které se původně podávalo s majonézovou omáčkou. Carpaccio se dá ale udělat i z ovoce, a může být dokonce zcela vegetariánské.
Už jste slyšeli o hruškovém carpacciu? Dá se spojit s masem, nebo se dá udělat i verze, na které si pochutnají ti, kteří se mu naopak vyhýbají. Připravte si jednu z následujících verzí a pochutnejte si na jídlu tak, jak ho neznáte.
Hruškové carpaccio s masem
Tenhle recept je naprosto jednoduchý a kombinuje chuť ovoce s masem, což je v posledních letech velmi vyhledávaný trend nejen v zahraničí, ale i u nás.
Na přípravu pokrmu budete potřebovat 125 mililitrů balzamikového octa, 125 mililitrů olivového oleje, čerstvě mletý pepř, 2 hrušky, 12 plátků šunky prosciutto a větší hrst rukoly.
V misce smíchejte balzamikový ocet a pepř, pomalu k němu přilévejte olej a směs šlehejte, aby vám vznikla hustší omáčka. Hrušky omyjte, rozkrojte napůl a nakrájejte na velmi tenké plátky. Položte je na dno talíře, pokapejte omáčkou a navrch dejte šunku. Vše dozdobte rukolou.
Vegetariánské hruškové carpaccio
V tomto případě budete na přípravu jídla potřebovat 2 hrušky, 30 gramů sýru (ideálně gorgonzoly), 30 gramů vlašských ořechů, rukolu a baby špenát, 2 lžičky medu, jarní cibulku, citronovou šťávu, sůl a čerstvě mletý pepř.
Hrušky nakrájejte na tenké plátky a položte je na talíř. Posypte je rozdrobeným sýrem, přidejte celá jádra vlašských ořechů, špenát, jarní cibulku a lístky rukoly.
Nakonec vše zalijte dresinkem, který připravíte smícháním citronové šťávy, medu a mletých ořechů. Vše ještě dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem a můžete podávat.
Zdroj: Mint & Rosemary, Wine and Travel Italy
Autor: Šárka Cvrkalová